E-sigaretten zijn minder giftig en veiliger te gebruiken in vergelijking met conventionele sigaretten, volgens onderzoek gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine.

Alison Cox, directeur van Cancer Research UK: “Dit onderzoek draagt bij aan het groeiende bewijs dat e-sigaretten een veel veiliger alternatief voor tabak zijn en laat zien dat de lange termijn effecten van deze producten minimaal zullen zijn.”

Door Cancer Research UK gefinancierde wetenschappers hebben vastgesteld dat mensen die sigaretten hebben vervangen door e-sigaretten of nicotinevervangende therapie (NRT) gedurende minstens zes maanden, veel lagere hoeveelheden giftige en kankerverwekkende stoffen in hun lichaam hebben dan mensen die conventionele sigaretten blijven gebruiken.

Voor het eerst analyseerden onderzoekers het speeksel en urine van langdurige e-sigaret- en NRT-gebruikers, evenals rokers, en vergeleken de blootstelling aan belangrijke chemicaliën op lichaamsniveau.

Ex-rokers die waren overgeschakeld naar e-sigaretten of NRT hadden aanzienlijk lagere niveaus van giftige chemicaliën en carcinogene stoffen in hun lichaam in vergelijking met mensen die nog steeds tabaksigaretten rookten. Maar diegenen die gebruik maakten van e-sigaretten of NRT terwijl ze daarnaast nog rookten hadden niet dezelfde gemarkeerde verschillen, waaruit blijkt dat een volledige switch noodzakelijk is om de blootstelling aan deze giftstoffen te verminderen.

Dr. Lion Shahab, hoofd docent van de afdeling epidemiologie en volksgezondheid bij UCL en leidende auteur van de publicatie, zei: “Ons onderzoek draagt bij aan de bestaande bewijzen die aantonen dat e-sigaretten en NRT veel veiliger zijn dan roken, en geeft aan dat er een zeer laag risico is in verband met lange termijn gebruik.”

Volgens Alison Cox is ongeveer een derde van de door roken veroorzaakte sterfgevallen te wijten aan kanker. “We willen dus zien dat veel meer van de 10 miljoen rokers in Groot-Brittannië met hun verslaving breken. De voordelen die NRT’s, zoals elektronische sigaretten bieden, begrijpen en over te brengen aan het publiek is een belangrijke stap voorwaarts om het aantal tabakgerelateerde sterfgevallen hier in het Verenigd Koninkrijk te verminderen.”

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret