Het is niet voor het eerst dat we gewag maken van het feit dat de overheid fikse steken laat vallen wanneer het aankomt op kennis van zaken. Onze brancheorganisatie zet zich al jaren in om het Haagse bij te brengen dat het op één hoop gooien van kankerverwekkende tabaksproducten en de 95% minder schadelijke e-sigaretten beslist een no-go is. Ook consumentenorganisatie Acvoda heeft hierin al heel veel tijd geïnvesteerd. Maar blijkbaar brengen we het toch niet goed voor het voetlicht gezien de voorliggende wijzigingen van wet- en regelgeving die middels internetconsulaties1,2 kenbaar is gemaakt.

Alle betrokken partijen streven hetzelfde na: de jeugd beschermen tegen roken en het aantal rokers zo snel mogelijk terugdringen. Je zou denken dat de neuzen dan in rap tempo allemaal dezelfde kant op staan maar dat is in de verste verte niet het geval. We blijven ons als brancheorganisatie daarom hard maken om de overheid te laten inzien dat ‘harm reduction’ ook binnen verstokt rokend Nederland gemeengoed moet gaan worden. In Groot-Brittannië is deze aanpak overigens een doorslaand succes en mag men daardoor aan de andere kant van het kanaal bogen op het feit dat nog slechts 15% van de bevolking rookt. In Nederland rookt 26% van de bevolking nog steeds, alle prachtige anti-rookcampagnes ten spijt.

KANKERVERWEKKENDE SIGAREN EN PIJPTABAK OPEN EN BLOOT IN ETALAGE

In dit artikel wil ik u verder niet vervelen met doodsaaie opsommingen van nog meer nieuwe regeltjes die het doel voorbij schieten of het feit dat er vanuit de Nederlandse overheid  weinig positiefs naar buiten komt wanneer het de e-sigaret betreft. Hoe we daar over denken kunt u tenslotte hier allemaal nalezen. Vandaag laten we dat even links liggen en bekijken we het eens van de satirische kant. Want hoe ‘grappig’* is het om te concluderen dat de Nederlandse overheid de kankerverwekkende pijptabak en dito sigaren uitzondert van het uitstalverbod? Deze producten mogen in speciaalzaken en webshops namelijk wél in open verpakking worden getoond terwijl elektronische sigaretten (nota bene volgens wetenschappelijk onderzoek 95% MINDER schadelijk dan tabaksproducten) níet in open verpakking getoond mogen worden. En hoe ‘leuk’* is het dat men zowel online als in de etalage van een speciaalzaak alles vol mag zetten met tabakspijpen?

DIT VRAAGT OM EEN WINSPELLETJE! DOE MEE EN WIN!

Hieronder laten we twee afbeeldingen van pijpen zien. Eéntje mag volgens voorliggende wet- en regelgeving over een aantal jaar ab-so-luut niet zichtbaar zijn in webwinkels of etalages van speciaalzaken, want: oeh, gevaarlijk voor de volksgezondheid! De ander mag volop in de schijnwerpers worden gezet omdat hij de gezondheid van slechts ‘een kleine groep oudere consumenten’  kan beschadigen.


Beantwoord de volgende vraag:

Wat is het verschil tussen beide pijpen?

 Pijp waar géén reclame voor gemaakt mag worden
 Pijp waar wél reclame voor gemaakt mag worden

Oh. Wacht. Dat is reclame en dat is verboden, sorry.

* Laat helder zijn dat wij het als brancheorganisatie ronduit verwerpelijk vinden dat kankerverwekkende producten zoals sigaren en pijptabak, die volgens de overheid voornamelijk voor ‘een kleine groep oudere consumenten‘ bestemt zijn, juist om die reden uitgezonderd zijn van een uitstalverbod en de verplichte gezondheidswaarschuwingen.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret