Onlangs stuitten we op een oud fragment van Pauw & Witteman waarin te zien is wat Halbe Zijlstra te melden heeft over de grond tot heffen van accijns op tabak. Misschien handig om ieders geheugen over het ‘Haagse Hoe & Waarom’ nog eens op te frissen.

Het fragment dateert van april 2014. Halbe Zijlstra, toen nog fractievoorzitter van de VVD, deed tijdens een uitzending van Pauw & Witteman deze opmerkelijke uitspraak over accijnzen. Zijn uitspraak kunt u tussen 13:10 en 15:00 bekijken via deze link: https://www.npostart.nl/pauw-witteman/11-04-2014/VARA_101341751

Lees hier verder voor het transcript van dit gesprek:

[Zijlstra]: “Accijnzen zijn een belastinginstrument om geld binnen te halen voor onderwijs, wegen, veiligheid. Dat moralistische “dan moet u minder gaan roken”, als we dat echt zouden willen -kunnen we namelijk makkelijk bereiken- dan moet je de accijnzen tien keer zo hoog maken. Moet je eens kijken hoeveel mensen er helemaal stoppen met roken. Maar daarom is dat argument ook niet waar, want al die partijen die dat roepen doen dat helemaal niet want ze willen namelijk dolgraag dat u wél blijft roken. Want anders stoppen ze namelijk en halen we geen geld meer binnen.”

[Witteman]: “Dan zullen de kosten van de zorg ook lager zijn.”

[Zijlstra]: “Als u die discussie aan wilt gaan dan wordt-ie pijnlijk want als je naar de kosten kijkt en je kijkt naar roken dan is het voor de gezondheidszorg inderdaad zo dat het leidt tot hogere kosten. Maar als je kijkt naar de maatschappij vanwege allerlei zaken als lagere pensioenkosten die optreden omdat mensen die roken inderdaad vaak eerder dood gaan, dan is het maatschappelijk gezien zelfs aan te raden dat mensen meer gaan roken. Dat wil ik u niet aanraden, maar dat is wel de werkelijkheid. Dat toont ook aan dat deze discussie vaak op allerlei mooie beelden gebaseerd is, maar de werkelijkheid is anders. Accijnzen zijn gewoon een belastingmiddel om geld binnen te halen. Daar moet je niet allerlei moralistische effecten mee willen bereiken. En als je het wel wil dan moet je het ook effectief doen, dan moet je het gewoon tien keer zo hoog doen, dan stopt het grootste gedeelte met roken. En nogmaals, ik heb deze partij nog niet gezien dat ze het echt willen, want anders kunnen ze vervolgens al die leuke speeltjes van ze niet betalen.”

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret