Het jaar 2019 begon slecht.. Heel slecht. Op 1 januari werd ik gebeld door Jeffrey Paaimans. Hij had online gelezen dat Betty van Veenschoten was overleden. Vol ongeloof en verslagenheid ben ik gaan zoeken naar het bericht. Betty is 29 december op 57-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden.

Betty en ik hebben het afgelopen jaar veel samengewerkt om onder andere de samenstellers van het Nationaal preventieakkoord te informeren en te overtuigen. De lakse en wegkijkende houding van de Overheid was voor Betty een doorn in het oog, maar ook olie op het vuur. Betty was voor de bond een extreem gedreven persoonlijkheid met een onschatbare hoeveelheidkennis. De bond zal haar tomeloze inzet, kritische noot en scherpe inzichten gaan missen. Persoonlijk zal ik haar warme, moederlijke persoonlijkheid en humor enorm gaan missen. We wensen iedereen, maar het liefdevolle gezin in het bijzonder, veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Toch moeten we weer terug naar de orde van de dag (zoals Betty het had verwacht);

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat het Nationaal Preventie Akkoord is gepubliceerd. Roken is een pijler van het akkoord en de Esigbond heeft veel werk verzet om aandacht te vragen voor de gezondheidswinst die kan worden geboekt met onze producten. Echter, dit kreeg in de definitieve versie nauwelijks aandacht en dat is teleurstellend. We hebben het wel voor elkaar gekregen dat  onze producten worden uitgezonderd van de verplichting om neutrale verpakkingen te gebruiken. Dat is een belangrijke stap in de goede richting voor onze sector. Maar lang niet genoeg! Het akkoord wordt begin volgend jaar in de Tweede Kamer besproken en dan zal blijken welke voorstellen er daadwerkelijk in het anti-rookbeleid worden opgenomen. Voor het zover is, zullen wij de politiek snel en nogmaals duidelijk maken welke kansen er liggen. Het Verenigd Koninkrijk geeft hier het perfecte voorbeeld. Ook zij wil het roken sterk terugdringen met zware maatregelen, maar omarmen e-sigaretten als onderdeel van het anti-rookbeleid. Verderop in de nieuwsbrief leest u de nieuwe bevindingen en aanbevelingen van het Verenigd Koningrijk.  Om de gezondheidswinst ook in Nederland te realiseren lijkt het logisch dat er ruimte blijft om de consument te informeren over een alternatief of methodes om te stoppen. In het huidige plan zal slechts een fractie van de tabaksverkopende winkels de (verstokte) roker kunnen informeren.  Wij gaan opnieuw aandacht vragen voor deze kwestie maar zullen daarbij ook in 2019 worden bijgestaan door internationale deskundigen waarvan een drietal dit jaar op ons seminar sprak. De buitenlandse deskundigen hebben met verbazing gezien dat de belangrijke rol van e-sigaretten als onderdeel van het tabaksbeleid in Nederland nu nog wordt genegeerd en zij willen graag naar Nederland komen om uit te leggen waarom dat een gemiste kans is.

Ook zullen we in 2019 de basis van bond gaan verstevigen. Wij schatten in dat er zo’n 700 winkeliers zijn die onze producten verkopen: vape shops en tabaksspeciaalzaken. Voor al die ondernemers behartigen wij graag de belangen. Het is van groot belang dat al deze verkooppunten lid worden. Immers: hoe meer leden hoe groter onze slagkracht. Politiek, overheid en media kunnen dan helemaal niet meer om ons heen. In deze nieuwsbrief leest u meer over het Preventieakkoord en het laatste nieuws uit Verenigd Koninkrijk. Kamerlid Fleur Agema heeft onlangs vragen gesteld aan heer Blokhuis naar aanleiding van ons seminar (“E-sigaretten een nieuwe impuls voor het anti-rookbeleid: buitenlandse deskundigen vertellen waarom”). De vragen en antwoorden hierop van Blokhuis worden in deze editie toegelicht. Rest mij u een goede start van het nieuwe jaar. Het bestuur van de Esigbond is strijdvaardig en vastbesloten in 2019 belangrijke resultaten te realiseren.

Met hartelijke groet,

Emil J.N. ’t Hart
Voorzitter Esigbond Nederland

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret