Staatssecretaris Paul Blokhuis wil dat in 2040 minder dan 5% van de volwassenen rookt, zo blijkt uit zijn antwoorden op Kamervragen over het Preventieakkoord. Een flink aantal vragen van de volksvertegenwoordigers gaan over de aantoonbare bijdrage van de e-sigaret aan de rookvrije generatie. Uit zijn antwoorden blijkt echter dat de ogen nog steeds worden gesloten voor het belang van de e-sigaret voor de volksgezondheid. De staatssecretaris scheert nog steeds alles over één kam: rookverbod, uitstalverbod en een reclameverbod voor de sigaret én de e-sigaret. Dit ondanks ook weer recente onderzoeksresultaten van onder meer wetenschappers van het RIVM, die concluderen dat het voor rokers belangrijk is om betrouwbare, relevante en actuele informatie te ontvangen over e-sigaretten om een weloverwogen beslissing over al dan niet overstappen te kunnen nemen.

De grote zorg van Blokhuis is dat jongeren door de e-sigaret gaan roken. En om die zorg te kunnen onderbouwen, wijst hij naar de VS: veel jongeren gebruiken daar een e-sigaret. Hij gaat voorbij aan het feit dat in de VS de verkoop niet aan leeftijd is gebonden. In Nederland wel. Net als in Engeland en dus is die vergelijking zinvoller: uit de cijfers blijkt dat e-sigaretten in dat land bijna uitsluitend worden gebruikt door (ex)-rokers. Om te stoppen of als minder ongezond alternatief. Blokhuis zegt in zijn antwoorden dat een e-sigaret minder ongezond is en een effectief stopmiddel is. En dat is goed.

Ik roep de bewindsman daarom op de Nederlandse rokers serieus te nemen en hen een enorme dienst te bewijzen: e-sigaretten kunnen voor een historische doorbraak zorgen en Blokhuis kan met die doorbraak de geschiedenisboekjes in.

Dus geachte heer Blokhuis: ondersteun de MKB’ers die de volwassen rokers kunnen adviseren over een overstap naar de e-sigaret. Laat hen informatie verstrekken over die overstap en sta hen toe uitleg te geven over het productaanbod. En nog beter: omarm de e-sigaret in uw beleid. Het Trimbos Instituut pleit er voor het aantal gebruikers van e-sigaretten te meten.

In deze nieuwsbrief vindt u een link naar alle antwoorden van de staatssecretaris op de Kamervragen en onze samenvatting van de relevante onderdelen. Daarnaast een samenvatting van onze reactie op de voornemens van de staatssecretaris om het rookverbod in de openbare ruimte uit te breiden voor e-sigaretten en een neutrale verpakking verplicht te stellen.

Emil ’t Hart
Voorzitter Esigbond

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret