In een recent onderzoek, uitgevoerd door vier wetenschappers van wie twee van het RIVM, is uitgezocht wat voor beslissingen er vooraf gaan aan het mogelijk gebruik van e-sigaretten bij e-sigaretgebruikers, rokers van traditionele sigaretten en niet-rokers.. Daaruit blijkt onder meer dat e-sigaretgebruikers zeggen zich te baseren op de ervaring van andere gebruikers. Verder zijn rokers van traditionele sigaretten en niet-rokers. negatiever over e-sigaretten dan e-sigaretgebruikers. Tenslotte bepalen e-sigaretgebruikers het overstappen van het roken van traditionele sigaretten naar e-sigaretgebruik met behulp van relevante informatie, waarbij ze de voors en tegens van e-sigaretgebruik tegen roken kunnen afwegen. Belangrijke factoren in het proces om tot een beslissing te komen zijn een perceptie van de risico’s en voordelen van e-sigaretten ten opzichte van sigaretten, een behulpzame omgeving inzake e-sigaretgebruik en vertrouwen in de informatie over risico’s en voordelen van e-sigaretten.

Hiermee concluderen de wetenschappers dat het voor rokers belangrijk is om betrouwbare, relevante en actuele informatie te ontvangen over e-sigaretten om een weloverwogen beslissing over al dan niet overstappen te kunnen nemen. Het is opmerkelijk dat het RIVM dit stelt, terwijl haar belangrijkste opdrachtgever, de overheid, zich vaak in nevelen hult of onjuiste informatie verstrekt. Staatssecretaris Blokhuis pretendeert dat de roker zich wel degelijk kan informeren over de minder schadelijke e-sigaret, waarbij hij verwijst naar een verouderd document uit 2015 dat ver weggestopt is op de RIVM-website.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret