COLUMN VOORZITTER ESIGBOND EMIL ‘T HART 

Blokhuis in de geschiedenisboekjes? Paul Blokhuis wil dat er in 2040 minder dan 5% van de volwassenen rookt, zo blijkt uit zijn antwoorden op vragen over het Preventieakkoord uit de Tweede Kamer. Eens, helder maar dat wisten we al. Een flink aantal vragen van de volksvertegenwoordigers gaan over de aantoonbare bijdrage van de e-sigaret aan de rookvrije generatie. Uit zijn antwoorden blijkt dat hij een hardnekkige e-sigaret ontkenneris. Hij blijft alles over één kam scheren: rookverbod, uitstalverbod en een reclameverbod voor de sigaret én de e-sigaret. Dit ondanks ook weer recente onderzoeksresultaten van onder meer wetenschappers van het RIVM, die concluderen dat het voor rokers belangrijk is om betrouwbare, relevante en actuele informatie te ontvangen over e-sigaretten om een weloverwogen beslissing over al dan niet overstappen te kunnen nemen.

De grote zorg van Blokhuis is dat jongeren door de e-sigaret gaan roken. En om die zorg te kunnen onderbouwen, wijst hij naar de VS: veel jongeren gebruiken daar een e-sigaret. Hij heeft blijkbaar niet door dat in de VS de verkoop niet aan leeftijd is gebonden. In Nederland wel. Net als in Engeland en dus is die vergelijking zinvoller: uit de cijfers blijkt dat e-sigaretten in dat land bijna uitsluitend worden gebruikt door (ex-) rokers. Om te stoppen of als minder ongezond alternatief. Merkwaardig genoeg vindt ook Blokhuis dat een e-sigaret minder ongezond is en een effectief stopmiddel is. En dat is goed. Maar vervolgens laat hij zich vooral door onderbuikgevoelens leiden en ontkent hij de feiten. Lees verder

ONZE KORTE ANALYSE VAN DE ANTWOORDEN

Staatssecretaris Blokhuis heeft een flink aantal Kamervragen beantwoord, waarvan een deel gaat over de bijdrage van de e-sigaret aan een rookvrij Nederland. Voor u de link opent, is het handig om eerst onze korte analyse te lezen van de relevante antwoorden. Hierbij wordt telkens verwezen naar het specifieke antwoordnummer. Lees verder

UITSTALVERBOD

Voordat de Tweede Kamer vragen kon indienen over Preventieakkoord, publiceerde de staatssecretaris in december al het ontwerpbesluit om het uitstalverbod te regelen. In het uitstalverbod worden alle producten over één kam geschoren; alle producten gaan ‘achter deurtjes’ met uitzondering van een handvol speciaalzaken. Lees verder

GEEN DAMPVERBOD EN GEEN NEUTRALE VERPAKKING

Voor de uitbreiding van het rookverbod voor dampwaren en voor de invoering van neutrale verpakkingen is er een internetconsultatie geweest. Wat werd er ter consultatie voorgelegd:

  • Neutrale verpakkingen voor sigaretten en shag, dus niet voor e-sigaretten. Echter, in de Nota van Toelichting wordt ook gesteld dat via een separaat traject een grondslag zal worden gecreëerd om ook voor de e-sigaret standaardverpakkingen verplicht te stellen.
  • Een uitbreiding van het rookverbod voor dampwaren.

De Bond heeft afwijzend gereageerd op beide plannen van de overheid. Lees verder

WETENSCHAPPERS (ONDER MEER RIVM) CONCLUDEREN DAT HET VOOR ROKERS BELANGRIJK IS OM BETROUWBARE, RELEVANTE EN ACTUELE INFORMATIE TE ONTVANGEN OVER E-SIGARETTEN 

In een recent onderzoek, uitgevoerd door vier wetenschappers van wie twee van het RIVM, is uitgezocht wat voor beslissingen er vooraf gaan aan het mogelijk gebruik van e-sigaretten bij e-sigaretgebruikers, rokers van traditionele sigaretten en niet-gebruikers/-rokers. Daaruit blijkt onder meer dat e-sigaretgebruikers zeggen zich te baseren op de ervaring van andere gebruikers. Verder zijn rokers van traditionele sigaretten en niet-gebruikers/-rokers negatiever over e-sigaretten dan e-sigaretgebruikers. Lees verder

MINISTERIE VAN VOLKSGEZONDHEID NIEUW ZEELAND LANCEERT WEBSITE OVER VAPEN

Het Ministerie van Volksgezondheid van Nieuw Zeeland heeft een website gelanceerd over vapen. Op de website staan feiten over de risico’s van vapen, de voor- en nadelen ten opzichte van de sigaret, wat voor dampproduct je kunt gebruiken om te stoppen met roken en tips ter ondersteuning. De informatie is bestemd voor mensen die willen stoppen met roken of personen in hun omgeving, maar ook voor iedereen die interesse heeft in de rol van dampen als een manier om te stoppen met roken. Lees verder

GROTE ZEGE VOOR VAPING IN QUEBEC

In Quebec hebben dampers een grote overwinning geboekt in hun strijd tegen nieuwe wetgeving. Het Hooggerechtshof veegde de belangrijkste punten van de nieuwe tabakswet van de Canadese provincie met de vloer aan. Drie jaar lang hebben de Canadian Vaping Association en de vape shops in Quebec de nieuwe wet, die veel strenger was dan de vorige, bestreden op gronden van onder meer de vrijheid van meningsuiting. Lees verder

TRIMBOS: AANTALLEN GEBRUIKERS E-SIGARET MONITOREN

Het is essentieel te weten hoeveel rokers van sigaretten, shag, pijp en andere rookwaar er per land zijn. Met deze cijfers in de hand kan vervolgens worden bepaald wat de trends zijn in rookgedrag en welke accenten in het nationale anti-rookbeleid  moeten worden aangebracht. Meten is weten. Het Trimbos pleit er nu ook voor in kaart te brengen hoeveel gebruikers van e-sigaretten er zijn en wat hier de trends zijn. Lees verder

Recente berichten

Categorieën

Archief

Recente Tweets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret