Uit de eerste reacties van het RIVM, de FDA (US Food and Drug Administration) en Public Health England blijkt dat het bij de incidenten in de Verenigde Staten hoogstwaarschijnlijk gaat om ongereguleerde vaping-producten met THC en vitamine E die op straat zijn verkocht. THC-vullingen zijn in Nederland verboden. Desalniettemin adviseert de Esigbond dampers nadrukkelijk hun dampwaar altijd bij gerenommeerde verkooppunten aan te schaffen en deze te gebruiken zoals voorgeschreven.

 In Nederland zijn zaken rondom e-sigaretten streng gereguleerd, anders dan in de Verenigde Staten. In Nederland kunnen alleen volwassenen e-sigaretten aanschaffen en zijn er strenge regels rondom productverpakkingen en -samenstelling. Bovendien moeten nieuwe e-sigaretten bij de overheid worden geregistreerd voordat ze op de markt komen. Deze leeftijdsgrens wordt in Nederland streng gehandhaafd door de overheid en de branche zelf. Ook worden dampproducten geregeld gecontroleerd door de NVWA. Het RIVM en Trimbosinstituut hebben in reactie op de incidenten in de VS laten weten dat in er Nederland geen vergelijkbare problemen zijn rondom dampen.

 De situatie in Nederland is fundamenteel anders dan die in de VS en daarom zou in Nederland juist het debat vooral moeten gaan over de rol van de e-sigaret in de strijd tegen het roken. Onder gezondheidswetenschappers bestaat immers een brede consensus dat de elektronische sigaret een veel minder schadelijk alternatief is voor de traditionele sigaret. Voor veel rokers die niet kunnen of willen stoppen met roken is de e-sigaret een uitkomst. Daarom zullen de voorstellen van deze regering ten aanzien van de e-sigaret, zoals het uitstalverbod en reclameverbod, averechts werken. Rokers kunnen steeds slechter geïnformeerd worden over minder schadelijke alternatieven, waardoor ze blijven doorroken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Emil ’t Hart, voorzitter van de Esigbond. Telefoonnummer 0655707426 of emilthart@esigbond.nl. Hij is beschikbaar voor een toelichting en interviews.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret