Maandag 9 september 2019

Onder druk van de Tweede Kamer laat staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) het RIVM opnieuw onderzoek doen naar de elektronische sigaret. Blokhuis bevestigde tijdens het debat over het Preventieakkoord dat het laatste onderzoek in Nederland van het RIVM uit 2014 dateert en daarmee achterhaald is. Volgens hem zijn er inmiddels nieuwe inzichten en is de tijd – vijf jaar na dato – wel rijp voor een nieuw rapport. Branchevereniging Esigbond en consumentenorganisatie Acvoda juichen de beslissing van de staatssecretaris toe. Zij wijzen al langer op de mogelijkheden van de elektronische sigaret voor volwassen rokers op zoek naar een minder schadelijk alternatief.

Emil ’t Hart, voorzitter Esigbond: “Wij vinden de beslissing om opnieuw onderzoek te doen zeer verstandig. Een groeiende groep gezondheidswetenschappers en buitenlandse overheidsorganisaties hebben in verschillende onderzoeken geconcludeerd dat de elektronische sigaret veel minder schadelijk is dan traditionele sigaretten. In landen waar de e-sigaret onderdeel is van het anti-rookbeleid, zien het aantal rokers heel snel teruglopen. Nederlandse beleidsmakers mogen hun ogen niet sluiten voor de e-sigaret.”

Sander Aspers, voorzitter Acvoda: “Wij zouden graag zien dat binnen het nieuwe onderzoek ruimte is om te onderzoeken hoe efficiënt en kosteneffectief de e-sigaret werkt als ‘harm reduction’-middel. Recent onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk toont aan dat de e-sigaret bijna twee keer zo effectief is als de overige middelen die gebruikt worden om te helpen met het stoppen met roken en dat tegen een veel lagere kostprijs. Dit lijkt ons ook zeer relevant voor de zorgverzekeraars in Nederland aangezien de vergoedingen voor stoppen-met-roken-programma’s inclusief de daarbij gebruikte middelen vanaf 2020 volledig vergoed gaan worden uit de basisverzekering en dus niet meer valt onder het eigen risico.”

In diverse landen wordt de e-sigaret al gestimuleerd als een alternatief voor roken. Het Verenigd Koninkrijk heeft mede dankzij de e-sigaret het aantal rokers in zes jaar tijd met 25 procent weten terug te dringen. De Esigbond en Acvoda pleiten er dan ook voor om de elektronische sigaret anders te behandelen dan de traditionele sigaret. Het is juist belangrijk om rokers, die echt niet kunnen stoppen, actief voor te lichten over de e-sigaret als minder schadelijk alternatief. De organisaties stuurden hierover al een brandbrief naar de leden van de Tweede Kamer en begonnen een online petitie, die in nog geen week tijd bijna tweeduizend keer is ondertekend. Het is in ieder geval bemoedigend dat de staatssecretaris tijdens het debat heeft toegezegd rokers beter te zullen informeren over de elektronische sigaret. Beide organisaties roepen de bewindsman op tot een constructieve samenwerking om dit tot stand te brengen en treden hierover graag zo spoedig mogelijk in contact.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret