De verkoop van elektronische sigaretten is sinds de berichtgeving over incidenten in de Verenigde Staten met meer dan twintig procent gedaald. Dat blijkt uit een rondgang van de Esigbond onder winkels die elektronische sigaretten verkopen. Tegelijkertijd krijgt de Esigbond signalen dat consumenten wegens de negatieve berichtgeving over de e-sigaret weer gaan roken, wat een negatief effect heeft op de volksgezondheid.

De Esigbond benadrukt dat de situatie in de Verenigde Staten heel anders is dan die in Nederland. De incidenten in de Verenigde Staten hebben hoogstwaarschijnlijk te maken met het knoeien met verkeerde vloeistoffen die in Nederland verboden zijn. Het gaat volgens de eerste bevindingen van de FDA (US Food and Drug Administration), RIVM en Public Health England om vloeistoffen met THC en vitamine E acetaten die in het illegale circuit zijn gekocht. In tegenstelling tot de VS is de verkoop van elektronische sigaretten in Nederland streng gereguleerd en kunnen consumenten ervan uitgaan dat e-sigaretten hier aan alle wettelijke eisen voldoen als deze bij een officieel verkooppunt worden gekocht en gebruikt zoals voorgeschreven.

Emil ’t Hart, voorzitter Esigbond: “In Nederland is er gebeurd waar wij bang voor waren, namelijk dat de berichtgeving over de incidenten in de VS ervoor heeft gezorgd dat vapers uit overdreven angst voor de schadelijkheid van e-sigaretten weertraditionele sigaretten zijn gaan roken. Wij horen dit van consumenten en zien dit terug in de dalende verkoopcijfers van elektronische sigaretten. Dit is een ongewenste situatie, aangezien er zeer brede consensus bestaat onder gezondheidswetenschappers stellen dat de elektronische sigaret een veel minder schadelijk alternatief is voor de traditionele sigaret.”

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret