‘Er is sprake van onnodige paniekzaaierij, met vergaande gevolgen’

De oproep van longartsen om de elektronische sigaret in Nederland te verbieden is ondoordacht en brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Volgens de Esigbond wordt vapers met een dergelijk verbod een aantoonbaar minder schadelijk alternatief onthouden en drijft een verbod de vapers terug naar de normale sigaret. 

Emil ’t Hart, voorzitter Esigbond: “Wetenschappelijke onderzoeken tonen onomstotelijk aan dat de in Nederland streng gereguleerde elektronische sigaret een veel minder schadelijk alternatief is dan de traditionele sigaret, en hier bestaan dan ook geen twijfels over. Dit is onlangs herbevestigd door het gerenommeerde Public Health England en in tegenstelling tot wat de longartsen beweren wel degelijk wetenschappelijk aangetoond. Ook het Royal College of Physicians heeft geconcludeerd dat de elektronische sigaret een zeer goed alternatief is. In Nederland zijn honderdduizenden vapers die het product gebruiken als alternatief voor de sigaret. Bij een verbod is de kans groot dat deze groep weer begint met roken, wat een onwenselijke situatie is.”

Volgens ’t Hart is het daarnaast zeer kwalijk dat de elektronische sigaret in zo een kwaad daglicht wordt gesteld. “Volgens ons is er sprake van onnodige paniekzaaierij, met vergaande gevolgen. Wij horen in de praktijk dat deze aangewakkerde angst ervoor zorgt dat vapers weer gaan roken en dat baart ons zorgen.”

De Esigbond benadrukt tot slot dat de situatie in de Verenigde Staten heel anders is dan die in Nederland. De incidenten in de Verenigde Staten hebben hoogstwaarschijnlijk te maken met het knoeien met verkeerde vloeistoffen. Dit blijkt uit de eerste bevindingen van het RIVM, de FDA (US Food and Drug Administration) en Public Health England die aantonen dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om ongereguleerde vaping-producten met THC en vitamine E die op straat zijn verkocht. THC-vullingen zijn in Nederland verboden. In tegenstelling tot de VS worden elektronische sigaretten in Nederland streng gereguleerd, en voldoen aan alle wettelijke eisen als deze bij een officieel verkooppunt worden aangeschaft

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret