Goede communicatie is volgens het RIVM en de Universiteit van Maastricht nodig om verstokte rokers over te laten stappen naar e-sigaretten en ervoor te zorgen dat rokers gaan dampen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek onder 1307 Nederlandse e-sigaretgebruikers en combi-gebruikers van traditionele sigaretten en e-sigaretten. Volgens het RIVM levert een overstap van roken naar de e-sigaret potentiële gezondheidsvoordelen op. Daarom pleit de gezondheidsdienst voor gerichte communicatie op rokers en combi-gebruikers.  

Uit het onderzoek blijkt verder dat 97,2 procent van dampers voor hun overstap al meer dan 10 jaar hebben gerookt. Verder geeft 72,2 procent de e-sigaretgebruikers aan te dampen vanwege gunstige gezondheidseffecten. Opvallend is dat voor geen enkele damper het uiterlijk van de e-sigaret een rol speelt en dat de e-sigaret door niemand wordt gezien als ‘hip’ of ‘trendy’.

Meer informatie is te vinden op de website van het RIVM. Het hele onderzoek is hier te vinden.

Reactie branchevereniging e-sigarettenverkopers Esigbond

Emil ’t Hart, voorzitter Esigbond: ‘Dit onderzoek bevestigt wat de branche al heel lang bepleit. E-sigaretten hebben een sleutelrol in de strijd tegen het roken. Ook het RIVM zegt dat dampen bewezen minder schadelijk is dan roken. Terecht wijst het RIVM erop dat rokers op e-sigaretten gewezen moeten worden als minder schadelijk alternatief voor sigaretten en shag. Verder toont dit onderzoek klip en klaar aan dat e-sigaretten géén opstapje zijn om te gaan roken. Ruim 97 procent van de dampers heeft voor de overstap naar de e-sigaret meer dan 10 jaar gerookt. De e-sigaret is dus echt bedoeld voor de verstokte rokers. Het onderzoek staat lijnrecht tegenover het standpunt van het kabinet dat nu probeert om de voorlichting van e-sigaretten op de winkelvloer onmogelijk te maken via nieuwe wetgeving. Onverantwoord, want mensen blijven daardoor doorroken.’

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret