Wij zijn verheugd dat de e-sigaret door diverse commentatoren wordt gezien als een minder schadelijk alternatief voor het traditionele roken. Wij hebben echter ook kennisgenomen van enkele ongefundeerde en feitelijk onjuiste uitspraken in het item.

Een van deze uitspraken gaat over de opmerking dat jongeren ‘steeds meer experimenteren’ met e-sigaretten. Deze informatie is feitelijk onjuist. Recent onderzoek van het Trimbos toont namelijk aan dat het aantal Nederlandse jongeren dat weleens een elektronische sigaret heeft gebruikt, afneemt. Ook concludeert het Trimbos dat er maar weinig jongeren zijn die de elektronische sigaret met regelmaat gebruiken: 2 procent dagelijks en 3 procent wekelijks. Een schril contrast in wat door artsen in het item wordt betiteld als ‘de vrees voor een epidemie.

Daarnaast wordt beweerd dat de toegevoegde smaakjes zijn bedoeld om jongeren aan het dampen te krijgen. Dit is onjuist. De smaakjes zijn bedoeld om de verstokte roker een prettiger product te geven bij het afbouwen van de rookverslaving. Esigbond-voorzitter Emil ’t Hart vertelde hier eerder al over in een interview bij De Monitor. Daarin vertelde hij ook dat er veel onderzoek is gedaan of de elektronische sigaret voor jongeren een opstapje is naar roken, maar dat blijkt nergens uit. In de Nationale Drugsmonitor (2017) wordt geconcludeerd dat ‘weinig rokers (3 procent) die voordat ze gingen roken eerst een e-sigaret hadden gebruikt’. Dit wordt bevestigd door een recent rapport van het RIVM, waarin wordt gesteld dat ‘de meeste gebruikersgroepen de elektronische sigaret zien als een vervanger van de tabakssigaret en een mogelijke eerste stap om te stoppen met roken’.

In het item wordt ook gesproken over gezondheidsgevallen in Nederland. De Esigbond heeft herhaaldelijk bij de vereniging van longartsen geïnformeerd naar de gevallen die bij hen bekend zijn. Het is van groot maatschappelijk belang om te weten om welke producten dit zou gaan, wat de onderzoeksmethode is en wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn. De vereniging heeft ons informatieverzoek echter meerdere keren afgewezen. Wij zijn hier verbaasd over en van mening dat dit de volksgezondheid absoluut niet ten goede komt. De leden van de Esigbond kunnen immers geen passende maatregelen treffen en de elektronische sigarettengebruiker goed blijven voorlichten zolang er geen verdere informatie vanuit de vereniging van longartsen wordt verstrekt.

Tot slot. De Esigbond benadrukt dat de doelgroep voor de elektronische sigaret uitsluitend volwassen rokers zijn. De e-sigaret is bedoeld om rokers een minder schadelijk alternatief te verschaffen. Als je niet rookt moet je zeker niet gaan dampen. In Nederland is er bovendien een strikt toezicht op de verkoop van elektronische sigaretten. Winkeliers die producten verkopen aan jongeren onder de 18 jaar krijgen dan te maken met strenge straffen. De Esigbond is hier een groot voorstander van.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret