Met het benoemen van het Vitamine E-acetaat als hoofdoorzaak van de ‘mysterieuze longziekte’ is de situatie in de VS opgehelderd en onder controle gebracht. Het US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) schrijft in haar laatste advies dat e-sigaretten veilig gebruikt kunnen worden als minder schadelijk alternatief voor het roken van traditionele sigaretten. Volgens het CDC heeft voorlichting en handhaving ervoor gezorgd dat het aantal nieuwe gevallen vrijwel is gestopt. Het CDC geeft aan dat zij gegeven de situatie geen nieuwe updates meer zullen verzorgen over het aantal ziektegevallen. 

In de meest recente update laat het CDC weten dat het aantal nieuwe gezondheidsincidenten aanhoudend afneemt en dat vitamine E acetaat (en niet de e-sigaret) is geïdentificeerd als de oorzaak van de longaandoeningen. Volgens de gezondheidsdienst hebben de waarschuwing voor het toevoegen van deze producten en het effectief laten verwijderen van acetaten uit bepaalde producten ervoor gezorgd dat het aantal meldingen sterk is afgenomen.

In de laatste update geven zowel het CDC als de FDA aan achter de e-sigaret te blijven staan. Zij adviseren e-sigaretgebruikers die het gebruiken als alternatief voor roken om niet terug te stappen op de traditionele sigaret. Ook adviseren zij om in dit geval volledig over te stappen op de elektronische sigaret en niet op het duaal gebruik van zowel de elektronische als de traditionele sigaret. Tot slot benadrukt het CDC nogmaals dat gebruikers geen vloeistoffen in het product moeten toevoegen die daar niet voor zijn bedoeld.

Emil ’t Hart, voorzitter Esigbond. “Al vrij snel na de eerste berichten vanuit de VS doken de verhalen op dat het (oneigenlijke) gebruik van THC-olie en het toevoegen van vitamine E-acetaat de oorzaak zou kunnen zijn voor de mysterieuze longziekte. Aanvullend onderzoek van de officiële Amerikaanse instanties bevestigt dat nu. De Esigbond liet eerder al weten dat, in tegenstelling tot de VS, de verkoop van elektronische sigaretten in Nederland streng gereguleerd is. Volgens de Esigbond kunnen consumenten ervan uitgaan dat e-sigaretten hier aan alle wettelijke eisen voldoen als deze bij een officieel verkooppunt worden gekocht en gebruikt zoals voorgeschreven.”

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret