Er moet een rationeel debat over de elektronische sigaret komen, dat is gebaseerd op daadwerkelijk bewijs. Dat is de oproep van 33 vooraanstaande gezondheidsexperts in het medisch tijdschrift The Lancet. De groep wetenschappers reageert daarmee op een redactioneel artikel in The Lancet waarin wordt gesteld dat er geen solide bewijs is dat elektronische sigaretten gezonder zijn dan de traditionele sigaret. Volgens de schrijvers van de brief wordt daarmee voorbijgegaan aan een overvloed aan bewijs.

“Het gelijkstellen van de gevaren van vapen met die van roken gaat voorbij aan tientallen studies die substantiële verschillen in de risico’s van sigaretten- en e-sigarettengebruik laten zien,’’ schrijft de groep. “Elektronische sigaretten spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van overlijden en ernstige aandoeningen door tabaksgebruik. Hoewel het van belang is om waakzaam te blijven voor mogelijke schadelijke effecten, kan het effect op de volksgezondheid van het ontzeggen van de keuze voor e-sigaretten aan rokers verwoestend zijn.”

De wetenschappers, voornamelijk professoren en senior researchers van vooraanstaande universiteiten, benadrukken in hun brief dat zij geen van allen ooit subsidies hebben ontvangen vanuit de tabaks- dan wel elektronische sigarettenindustrie. Het volledige artikel is hier te lezen.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret