Delft, 12 mei 2020

Esigbond: e-sigaretonderzoek Trimbos tegenstrijdig

E-sigaret volgens Trimbos beter voor volksgezondheid, maar raadt rokers overstap toch af

De branchevereniging Esigbond zet grote vraagtekens bij het Trimbos-onderzoek naar e-sigaretten. Het Trimbos concludeert dat de e-sigaretten veel minder schadelijk zijn dan tabaksproducten en dat het beter is voor de volksgezondheid als rokers helemaal overstappen op de e-sigaret. Toch schuiven het Trimbos-instituut en de overheid de e-sigaret als middel in de strijd tegen het roken aan de kant. 

De branchevereniging voor e-sigaretverkopers Esigbond constateert dat er binnen de Nederlandse overheid veel tegenstrijdige opvattingen zijn over de e-sigaret. Het Trimbos-instituut stelt duidelijk dat er positieve effecten zijn op de volksgezondheid wanneer e-sigaretten ervoor zorgen dat meer mensen blijvend stoppen met roken. Ook het RIVM kwam vorig jaar tot dezelfde conclusie. Daarnaast stelt Trimbos-instituut dat een e-sigaret een effectief stopmiddel kan zijn voor verstokte rokers. Toch pleit het Trimbos-instituut ervoor om de e-sigaret te ontmoedigen in plaats van een plek te geven binnen het tabaksontmoedigingsbeleid vanwege het voorzorgsprincipe.

Verbod smaakstoffen e-sigaret weerhoudt roker met stopwens

Het rapport stelt verder dat door een verbod op smaakstoffen rokers met een stopwens ervan weerhouden kunnen worden om de e-sigaret als hulpmiddel te gebruiken. Ook de Esigbond benadrukt dat smaakstoffen cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat rokers volledig overstappen op de e-sigaret. De branchevereniging vindt daarom een verbod op smaakstoffen in e-sigaretten onwenselijk.

Reactie Esigbond-voorzitter Emil ’t Hart

Emil ’t Hart, voorzitter van de branchevereniging voor e-sigaretverkopers Esigbond: “De conclusies van het rapport zijn simpelweg onverenigbaar. Aan de ene kant zegt het Trimbos dat het voor de volksgezondheid beter is om een e-sigaret te gebruiken in plaats van een gewone sigaret en aan de andere kant zegt ze: doe maar niet. Westerse landen zoals Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk kennen een zeer streng anti-tabaksbeleid, maar daar is wel plek voor de e-sigaret als alternatief voor roken. Daardoor is in het Verenigd Koninkrijk in 8 jaar tijd het aantal rokers met 25 procent gedaald. Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid dit zomaar ter zijde schuift ten koste van de gezondheid van rokers. Volgens mij heeft iedereen hetzelfde doel: Nederlanders te laten stoppen met roken en dat zo snel mogelijk. Maar door de e-sigaret te ontmoedigen gaat dat niet lukken.”

‘T Hart vervolgt: “Onderzoeken van het RIVM en Trimbos wijzen telkens uit dat de e-sigaretten veel minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten, dat bijna praktisch e-sigaretgebruikers daarvoor rokers waren en dat het aantal e-sigaretgebruikers zonder rookverleden minimaal en al jaren stabiel is. Ook het aantal jongeren dat experimenteert met e-sigaretten neemt in Nederland volgens het Trimbos af en dan begrijp ik niet waarom het instituut nu iets anders beweert.”

Onderzoek RIVM naar duaal-gebruikers: beter voor de gezondheid om exclusief over te stappen

Trimbos over dalend aantal jongeren dat met e-sigaretten experimenteert

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret