Nieuwsbrief Esigbond

Beste lezer,

Middels deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen rondom de elektronische sigaret en gebeurtenissen in de branche. Bij vragen kunt u direct met mij contact opnemen.

Vriendelijke groet,

Emil ’t Hart
Voorzitter Esigbond
Emilthart@esigbond.nl

Verkeerd geïnformeerde vapers grijpen terug naar sigaret

Bijna de helft van de e-sigaretgebruikers in Nederland die eind vorig jaar is gestopt met dampen deed dat vanwege de negatieve berichtgeving over oneigenlijk gebruik van e-sigaretten in de VS. Twee derde van de ex-dampers die in die periode is gestopt, is ook weer begonnen met roken. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction onder meer dan 1000 (ex)- gebruikers van traditionele- en elektronische sigaretten, uitgevoerd in opdracht van de Esigbond. Medio 2019 ontstonden er in de VS acute gezondheidsproblemen bij vapers die e-sigaretten met illegale THC-olie gebruikten. Inmiddels hebben de Amerikaanse autoriteiten echter geconcludeerd dat deze problemen niets te maken hebben met reguliere e-sigaretten.

Esigbond-voorzitter Emil ’t Hart vindt de uitkomsten van het onderzoek zorgelijk. “Het kan nooit de bedoeling zijn dat Nederlandse vapers teruggrijpen naar de traditionele sigaret.” Volgens ’t Hart maakt het Motivaction-onderzoek duidelijk wat er moet gebeuren. “Het is essentieel dat er duidelijke uitleg komt over het juiste gebruik van elektronische sigaretten en dat rokers worden voorgelicht over de e-sigaret als minder schadelijk alternatief. Daarin zou de overheid een belangrijke rol kunnen spelen. Het onderzoek maakt tevens duidelijk dat 78 procent van de rokers die nooit een e-sigaret heeft gebruikt denkt dat e-sigaretten minstens zo schadelijk zijn als traditionele sigaretten. Dat is onvoorstelbaar, aangezien ook de Nederlandse overheid heeft vastgesteld dat gebruik van e-sigaretten beduidend minder schadelijk is voor diegenen die volledig overstappen. Met objectieve en duidelijke voorlichting is er in Nederland een enorme gezondheidswinst te behalen.”

Het volledige artikel over het onderzoek van Motivaction is te vinden op de website van de Esigbond. Inmiddels heeft ook het AD aandacht besteed aan het onderzoek:

Onderzoek: vapen is voor jongeren geen opstapje naar roken

E-sigaretten vormen geen opstapje voor jongeren naar roken; eerder het tegendeel. Dat blijkt uit uitgebreid Amerikaans onderzoek van de Society for the Study of Addiction over 1999-2018. Uit het onderzoek blijkt dat de elektronische sigaret met name wordt gebruikt om te stoppen met roken. Vapers beginnen daarnaast op oudere leeftijd met dampen, blijkt uit het onderzoek. Het onderzoek naar dit onderwerp is hier te vinden.

‘Sigarettenrook duizenden malen carcinogener dan damp van e-sigaret’

Nieuw onderzoek naar het verschil tussen rook van traditionele sigaretten en damp van de elektronische sigaret heeft een aantal opmerkelijke inzichten opgeleverd. Een groep vooraanstaande wetenschappers toont aan dat het carcinogene karakter van de sigarettenrook duizenden malen hoger is dan die van een elektrische sigaret. Het rapport van het onderzoek is gepubliceerd op de website van Nature en is hier terug te lezen.

Mis het laatste nieuws niet!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en reageren op actuele ontwikkelingen? Volg ons dan ook online. Via ons twitterkanaal (@Esigbondnl) brengen wij het laatste vapenieuws uit binnen- en buitenland. Op onze vernieuwde website (www.esigbond.nl) berichten wij over ontwikkelingen, geven wij onze mening over gebeurtenissen met betrekking tot de elektronische sigaret en is veel onderzoek terug te vinden. Ook zijn wij op Facebook actief: Esigbond.

Recente berichten

Categorieën

Archief

Recente Tweets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret