Column voorzitter Esigbond Emil ‘t Hart 

Never a dull moment in de e-sigaretenbranche… Als voorzitter van de Esigbond wordt mij wel eens gevraagd wat we allemaal doen om het sentiment rond dampen te veranderen. Wij hebben ons in de afgelopen periode gericht op het uitvoerig informeren van de Nederlandse pers, Tweede Kamerleden en ambtenaren. Het is een intensief gevecht om de feiten onder de aandacht te krijgen. Ik denk dat het goed is om u te informeren wat het sentiment op dit moment is bij een groot deel van de beleidsbepalers in Nederland en daarbuiten.

Eind januari was ik uitgenodigd door het Belgische parlement om tijdens een hoorzitting onze kennis en visie te delen over de kansen van de e-sigaret in Nederland. Zowel voor- als tegenstanders kregen een platform om hun ideeën en bevindingen te delen. Verder heb ik een congres bijgewoond van de NNvT. Dit is een platform voor wetenschappelijk tabaksonderzoek in Nederland. Het is een netwerk van onderzoekers uit verschillende wetenschappelijk disciplines, denk hierbij aan (pre-)klinisch onderzoek en farmacologie van nicotineverslaving, epidemiologische studies en beleidsonderzoek.

Bij beide gelegenheden hoor en zie je de angst om positief te spreken over de elektronische sigaret. Deze angst en het vacuüm waar veel mensen in verkeren vinden hun oorsprong in activiteiten van de tabaksindustrie uit het verleden. Veel beleidsmedewerkers en onderzoekers hebben de afgelopen decennia een harde strijd gevoerd tegen roken en tegen de tabaksindustrie. Het is duidelijk dat de tabaksindustrie vanuit het verleden een slechte reputatie heeft opgebouwd. Nu de tabaksindustrie recent ook op de markt is gekomen met e-sigaretten, schieten veel mensen direct in de verdediging en lijken ze niet voor rede vatbaar.

Gelukkig zien we dat een jongere generatie onderzoekers wel openstaat voor de feiten. En die feiten liegen niet. De e-sigaret is een veel minder schadelijk alternatief voor traditioneel roken en het is een van de beste middelen om te stoppen met roken. Gelukkig is het nu voor iedereen duidelijk dat de incidenten in Amerika niets te maken hebben met de legale en streng gereguleerde producten die voor Nederlandse consumenten beschikbaar zijn.

In onze strijd vechten we vooralsnog veel tegen een negatief sentiment, en dat is lastig. Maar we houden vertrouwen in onze strijd, omdat wij de feiten aan onze zijde weten. Daarom is het voor ons belangrijk om ons verhaal te blijven vertellen en zo journalisten en beleidsmedewerkers te voorzien van de juiste informatie. Dat is waar wij op dit moment hard mee bezig zijn.

Tot slot nog een laatste toevoeging. Ik wil graag iedereen die momenteel te maken heeft met de coronacrisis ontzettend veel sterkte wensen. Net als iedereen hoop ik ook dat wij deze heftige gebeurtenissen zo snel mogelijk achter ons kunnen laten.

Emil ’t Hart
Voorzitter Esigbond

Emilthart@esigbond.nl

Amerikaanse overheid sluit onderzoek naar e-sigaret af: illegale THC boosdoener

Met het benoemen van illegale THC-liquids met vitamine E-acetaat als hoofdoorzaak van de ‘mysterieuze longziekte’ is de situatie in de VS opgehelderd en onder controle gebracht. De US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) schrijft in haar laatste advies dat e-sigaretten veilig gebruikt kunnen worden als minder schadelijk alternatief voor het roken van traditionele sigaretten. Volgens het CDC heeft voorlichting en handhaving ervoor gezorgd dat het aantal gezondheidsmeldingen sterk is gedaald. Lees verder 

Emil ’t Hart adviseert Belgisch parlement over beleid e-sigaret

Esigbond-voorzitter Emil ’t Hart heeft het Belgisch parlement geadviseerd over het beleid voor elektronische sigaretten. Belangrijkste aanbevelingen informeer het publiek over de voor- en nadelen van e-sigaretten, baseer het beleid op basis van feiten en niet op sentiment en verhoog het succes van stoppogingen middels toegankelijke en gebruiksvriendelijke methodes voor de roker. De voorzitter van de Esigbond was door het Belgisch parlement uitgenodigd om als deskundige zijn licht te laten schijnen over het bestaande beleid en hoe dit kan worden verbeterd. Het optreden van ’t Hart is hier terug te kijken.

Public Health England stelt vooroordelen rond vapen aan de kaak

Zijn e-sigaretten net zo schadelijk als gewone sigaretten? Leidt dampen tot roken door jongeren? Nee, aldus de Britse gezondheidsautoriteit Public Health England. Speciaal om mythes over vapen te ontrafelen en recht te zetten publiceerde het een artikel om de hardnekkigste misverstanden op te helderen. Het lezenswaardige artikel is hier te vinden

‘Ontzeggen elektronische sigaret kan verwoestend zijn’

Er moet een rationeel debat over de elektronische sigaret komen dat is gebaseerd op daadwerkelijk bewijs. Dat is de oproep van 33 vooraanstaande gezondheidsexperts in het medisch tijdschrift The Lancet. De groep wetenschappers reageert daarmee op een redactioneel artikel in The Lancet waarin wordt gesteld dat er geen solide bewijs is dat elektronische sigaretten gezonder zijn dan de traditionele sigaret. Volgens de schrijvers van de brief wordt daarmee voorbijgegaan aan een overvloed aan bewijs. Lees verder

Mis het laatste nieuws niet!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en reageren op actuele ontwikkelingen? Volg ons dan ook online. Via ons twitterkanaal (@Esigbondnl) brengen wij het laatste vapenieuws uit binnen- en buitenland. Op onze vernieuwde website (www.esigbond.nl) berichten wij over ontwikkelingen, geven wij onze mening over gebeurtenissen met betrekking tot de elektronische sigaret en is veel onderzoek terug te vinden. Ook zijn wij op Facebook actief: Esigbond.

Recente berichten

Categorieën

Archief

Recente Tweets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret