Esigbond: Meer rokers door verbod smaakstoffen e-sigaret

Emil ’t Hart, voorzitter van de branchevereniging Esigbond: “Een verbod op smaakstoffen in e-sigaretten is gevaarlijke symboolpolitiek in aanloop naar de verkiezingen met grote consequenties voor de volksgezondheid. Ook volgens het Trimbos–instituut stappen rokers met een stopwens bij een verbod veel minder snel over op de bewezen minder schadelijke e-sigaret. Rokers blijven dus doorroken. Ook zullen e-sigaretgebruikers bij een verbod massaal terugvallen op gewone sigaretten. Bovendien misleidt de staatssecretaris de Tweede Kamer met het argument dat de e-sigaret aantrekkelijk is voor jongeren en een opstap is naar de gewone sigaret. Uit Trimbos cijfers blijkt immers dat het aantal jongeren dat experimenteert met een e-sigaret daalt en dat van structureel gebruik onder jongeren nauwelijks sprake is. Daarnaast zal een verbod veel dampers de grens over jagen, omdat in de omringende landen smaakstoffen verkocht blijven worden.”

De branchevereniging voor e-sigaretverkopers heeft al langer kritiek op het e-sigaretbeleid in Nederland. Onlangs stelde Trimbos nog duidelijk dat er positieve effecten zijn op de volksgezondheid wanneer e-sigaretten ervoor zorgen dat meer mensen blijvend stoppen met roken. Ook het RIVM kwam vorig jaar tot dezelfde conclusie, mits rokers worden voorzien van de juiste informatie. Daarnaast stelt Trimbos dat een e-sigaret een effectief stopmiddel kan zijn voor verstokte rokers. De branchevereniging begrijpt daarom niet waarom de staatssecretaris het rokers zo moeilijk mogelijk maakt om over te stappen op een bewezen minder schadelijk alternatief.

Ook staat het Nederlandse beleid in schril contrast met die van andere landen met een zeer streng anti-tabaksbeleid, zoals het Verenigd Koninkrijk. Daar is wel plek voor de e-sigaret als alternatief voor roken. Daardoor is in het Verenigd Koninkrijk in 8 jaar tijd het aantal rokers met 25 procent gedaald. Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid dit zomaar ter zijde schuift en de drie miljoen Nederlandse rokers in de kou laat staan.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret