Verkeerd geïnformeerde vapers grijpen terug naar sigaret

Esigbond roept op tot objectieve voorlichting nu de feiten bekend zijn 

In Nederland is één op de drie gebruikers van een elektronische sigaret door berichtgeving uit de Verenigde Staten gestopt met vapen en weer begonnen met roken. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction onder meer dan 1000 (ex)- gebruikers van traditionele- en elektronische sigaretten. Medio 2019 ontstonden er in de VS acute gezondheidsproblemen bij vapers die e-sigaretten met illegale THC-olie gebruikten. Inmiddels hebben de Amerikaanse autoriteiten echter geconcludeerd dat deze problemen niets te maken hebben met reguliere e-sigaretten.  

Het onderzoek van Motivaction is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse branchevereniging voor verkopers van e-sigaretten, de Esigbond. Uit het onderzoek blijkt dat het vapegedrag in Nederland is veranderd door berichtgeving over de incidenten in de VS. Alhoewel de Amerikaanse gezondheidsdiensten inmiddels hebben geconcludeerd dat de problemen zijn veroorzaakt door het toevoegen van illegale vloeistoffen (die niet geschikt zijn voor gebruik in een e-sigaret), blijkt dat 56 procent van de ondervraagde ex-dampers negatiever is gaan denken over de e-sigaret door berichtgeving over deze problemen. Voor 35 procent van de ex-dampers is deze berichtgeving de belangrijkste reden geweest om weer terug te grijpen naar de veel schadelijkere gewone sigaret.

Esigbond-voorzitter Emil ’t Hart kijkt met gemengde gevoelens naar de uitkomsten van het onderzoek. “Het kan nooit de bedoeling zijn dat Nederlandse vapers teruggrijpen naar de traditionele sigaret.” Volgens ’t Hart maakt het Motivaction-onderzoek duidelijk wat er moet gebeuren. “Het is essentieel dat er duidelijke uitleg komt over het juiste gebruik van elektronische sigaretten en dat rokers worden voorgelicht over de e-sigaret als minder schadelijk alternatief. Het onderzoek maakt tevens duidelijk dat 78 procent van de rokers die nooit een e-sigaret heeft gebruikt denkt dat e-sigaretten minstens zo schadelijk zijn als traditionele sigaretten. Dat is onvoorstelbaar aangezien ook de Nederlandse overheid heeft vastgesteld dat gebruik van e-sigaretten veel minder schadelijk is voor diegenen die volledig overstappen. Met objectieve en duidelijke voorlichting is er in Nederland een enorme gezondheidswinst te behalen.”

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret