Het invoeren van een smaakverbod voor vloeistoffen voor e-sigaretten zou voor Nederland ongewenste consequenties hebben. Dat stellen drie internationale wetenschappers in een open brief richting staatssecretaris Blokhuis. Zij vrezen dat rokers ontmoedigd worden om over te stappen en daardoor blijven doorroken. De brief is geschreven door Karolien Adriaans (postdoctoraal researcher aan de Faculty of Psychology and Educational Sciences aan de KU Leuven), Frank Baeyens (professor aan dezelfde faculteit) en Konstantinos Farsalinos (senior researcher aan de Universiteit van Patras in Griekenland). De drie schrijvers zijn gekend om hun werk en publicaties op het gebied van tobacco harm reduction.

De wetenschappers schrijven aan Blokhuis dat zij zich zorgen maken om het voornemen, omdat volgens hem de elektronische sigaret een deel van de oplossing van het rookprobleem is. “E-sigaretten lijken momenteel de voorkeursmethode te zijn voor rokers om te stoppen, en kunnen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van tabaksgerelateerde ziekten en vroegtijdige sterfte,” stellen zij “Deze productcategorie kan letterlijk levens redden.”

In de brief weerleggen de wetenschappers de gebruikte argumentatie van de staatssecretaris om een verbod in te stellen. Zo wijzen ze op onderzoeken die vaststellen dat de elektronische sigaret minder schadelijk is dan tabak, dat dampers voor het overgrote deel ex-rokers zijn en nauwelijks jongeren, en dat de smaakjes zeer belangrijk zijn voor rokers met een stopwens die met de e-sigaret van hun verslaving af willen komen. Het voornemen van Blokhuis om alle smaakjes te verbieden, behalve de tabakssmaakjes, noemen de brievenschrijvers ‘ironisch’.

De volledige brief is hier te lezen:

http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/whats-new/2020/279-lett-dutch

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret