Omzetval en duizenden ontslagen e-sigaretsector doordat roker geen ‘smakeloze’ e-sigaret wil

Acht op de tien van de 250 e-sigaretwinkeliers verwacht failliet te gaan als het kabinet volgend jaar een smaakverbod in e-sigaretten invoert. De middenstanders verwachten door een verbod 58% minder omzet in 2020 en dat terwijl de omzet al enorm onder druk staat. Door de maatregelen staan duizenden banen op de tocht bij winkels, productie- en importbedrijven. Ook ligt winkelleegstand op de loer. Dit blijkt uit marktonderzoek van branchevereniging Esigbond onder 40 Nederlandse e-sigaretwinkels. Experts verwachten dat rokers de minder schadelijke e-sigaret links laten liggen en recent consumentenonderzoek wijst uit dat dat e-sigaretgebruikers weer gaan roken of hun dampvloeistoffen in het buitenland en op de zwarte markt zullen kopen.

Belangrijkste punten marktonderzoek e-sigaretwinkels

  • 82% van de e-sigaretwinkels verwacht failliet te gaan als smaakstoffen in e-sigaretten verboden worden
  • E-sigaretwinkels verwachten in 2021 een gemiddelde omzetdaling van 58% als gevolg van de nieuwe wetgeving
  • In de eerste zes maanden van 2020 daalde de omzet van e-sigaretwinkels gemiddeld met 26%
  • In oktober 2020 steeg de omzet van e-sigaretwinkels gemiddeld met 10% door ‘Stoptober’

Smaakverbod bedreiging voor sector en volksgezondheid

Brancheorganisatie Esigbond verwacht dat een verbod op smaakstoffen in e-sigaretten de sector onevenredig hard zal raken. Emil ’t Hart, voorzitter van de Esigbond: “Zonder smaakstoffen is de e-sigaret onaantrekkelijk als minder schadelijk alternatief voor roken. Geen wonder dat recent consumentenonderzoek uitwijst dat de honderdduizenden e-sigaretgebruikers niet stoppen met hun nicotinegebruik, maar dat vapers hun smaakvloeistoffen in het buitenland of het illegale circuit gaan kopen. Dat kost de winkeliers, onafhankelijke producenten en importbedrijven in Nederland dusdanig veel omzet dat faillissementen niet uitgesloten zijn. Onverantwoord in een tijd waar iedere baan telt. Afgezien daarvan is de volksgezondheid in het geding. Zo’n 20 procent van de Nederlandse e-sigaretgebruikers geeft aan weer te gaan roken na de invoering van een smaakverbod. Ook verwachten gerenommeerde gezondheidsexperts dat rokers onnodig langer blijven doorroken, omdat ze niet meer overstappen op een minder schadelijk alternatief. De experts noemen het verbod onverstandig en daarmee onderschat staatssecretaris Blokhuis de rol van smaakstoffen enorm. Wij roepen de staatssecretaris dan ook op om hier nog eens goed naar te kijken.”  

Slechte voorruitzichten

Door het smaakverbod in e-sigaretten verwachten e-sigaretwinkels in 2021 een omzetdaling van gemiddeld 58%. Voor 82% van de middenstanders blijft er te weinig omzet over om hun deuren open te kunnen houden. Hierdoor dreigen duizenden banen verloren te gaan in de e-sigaretsector, die bestaat uit winkeliers, productiebedrijven en importeurs. De slechte vooruitzichten komen op het moment dat de branche al in zwaar weer verkeert. Uit het marktonderzoek blijkt ook dat de omzet van e-sigaretwinkels over de eerste zes maanden van 2020 met 26 procent is gedaald in vergelijking met een jaar eerder. De situatie rondom het coronavirus en de berichtgeving uit de VS over illegale e-sigaretten worden als belangrijkste oorzaken van de forse omzetdaling genoemd. Zeer recent heeft het kabinet aangekondigd om ook de internetverkoop van e-sigaretten aan banden leggen. Volgens de branchevereniging blijft er dan niets meer over voor ondernemers.

Lichtpuntjes door ‘Stoptober’

Uit de resultaten van het marktonderzoek blijkt dat de e-sigaret nog altijd in trek is bij rokers die willen stoppen met roken. In oktober van 2020 boekten de e-sigaretwinkels gemiddeld 10% meer omzet als gevolg van de stoppen-met-rokenmaand Stoptober. Opvallend is dat winkeliers in deze periode meer vragen van klanten hebben gekregen dan normaal (+53%). De meeste vragen gingen over een mogelijk smaakverbod in e-sigaretten (85%), gevolgd door de werking van een e-sigaret (82%) en de verminderde schadelijkheid (72%). Volgens de Esigbond blijkt hieruit dat een goede informatievoorziening richting rokers met een stopwens zeer belangrijk is.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret