De internetconsultatie over smaakjes in e-sigaretten is na klachten van winkeliers met twee weken verlengd tot 2 februari. De winkeliers voelden zich voor het blok gezet door het ministerie van VWS toen die de consultatie tijdens de feestdagen en midden in de lockdown online zette. De consultatie is voor de middenstanders van levensbelang, omdat zij eindelijk hun mening kunnen geven over een mogelijk smaakverbod in e-sigaretten. Ook onder vapers is er veel paniek uitgebroken getuige het ongekend hoge aantal reacties op de internetconsultatie. Bijna alle vapers zijn bang voor terugval op roken. 

Emil ’t Hart, voorzitter branchevereniging Esigbond: “Sinds de consultatie online is gezet, staat bij ons de telefoon roodgloeiend. Winkeliers moeten nu alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden tijdens de lockdown. Maar ze kijken ook naar de periode na de lockdown en dan willen ze graag rokers blijven bedienen met minder schadelijke alternatieven. Zonder smaakjes is de e-sigaret veel minder aantrekkelijk voor verstokte rokers. Een smaakverbod zorgt ervoor dat rokers doorroken, vapers terugvallen of in het buitenland hun waar gaan kopen. Winkeliers vallen daardoor simpelweg om. Het is ontzettend schadelijk voor de economie, werkgelegenheid en de volksgezondheid. Dat zouden we niet moeten willen.”

Demissionair staatssecretaris Blokhuis wil smaakjes in e-sigaretten verbieden omdat deze aantrekkelijk zouden zijn voor jongeren. Echter blijkt uit alle onderzoeken dat nagenoeg iedere e-sigaretgebruiker een stevig rookverleden heeft. Daarbij komt dat er nauwelijks sprake is van structureel gebruik van de e-sigaret onder jongeren. Volgens de Esigbond zijn juist een groot aantal rokers gestopt met behulp van de e-sigaret met een smaakje.

Onderzoek: 8 op de 10 winkels failliet en duizenden ontslagen door smaakverbod
Marktonderzoek onder middenstanders uit november 2020 wijst uit dat 8 op de 10 van de 200 winkels failliet gaat als een smaakverbod wordt ingevoerd. Reden hiervoor is dat Nederlandse e-sigaretgebruikers aangeven weer te gaan roken of uit te wijken naar omringende landen of de zwarte markt. Dit blijkt uit een consumentenonderzoek dat uitkwam in september 2020. Niet alleen de winkels komen in de knel, maar ook Nederlandse productie- en importbedrijven zullen harde klappen krijgen. De branchevereniging denkt dat meer dan 1.500 arbeidsplaatsen op de tocht staan.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret