De Esigbond staat volledig achter de doelstellingen van het Europe’s Beating Cancer Plan en wij vinden het van het grootste belang dat het roken van tabak sterk wordt ontmoedigd. Mensen moeten niet beginnen met roken en bestaande rokers moeten stoppen met roken. Een aanzienlijk aantal volwassen rokers vindt het echter moeilijk om te stoppen, of is hier niet toe bereid. Elektronische sigaretten kunnen in dit geval uitkomst bieden als een veel minder schadelijk alternatief voor onder andere traditionale sigaretten of shag. Bij e-sigaretten vindt er geen verbranding plaats, maar wordt er een vloeistof verdampt. De damp van deze producten bevatten om die reden geen teer en koolmonoxide. De Esigbond vindt het onbegrijpelijk dat er in het Europe’s Beating Cancer Plan geen ruimte is voor minder schadelijke alternatieven voor traditionele sigaretten en de e-sigaret op gelijke voet wordt gesteld als veel schadelijkere rookwaren.

Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Frankrijk is een toename van e-sigaretgebruik in verband gebracht met een afname van het aantal rokers. In het Verenigd Koninkrijk zijn e-sigaretten nu het populairste hulpmiddel bij het stoppen met roken. Bovendien is er aangetoond dat elektronische sigaretten bijna twee keer zo succesvol zijn bij het stoppen met roken in vergelijking met traditionele nicotinevervangingstherapie. Verder toont menig onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek aan dat als rokers volledig overstappen op de e-sigaret, dit winst oplevert. Tot slot berust de bewering dat de e-sigaret veel door jongeren wordt gebruikt en als opstap kan dienen op geen enkel bewijs en is volledig ongegrond.

De Esigbond is ervan overtuigd dat we met behulp van de e-sigaret het roken in Europa sterk kan worden ingeperkt en daarmee rookgerelateerde ziekten, waaronder kanker, aanzienlijk kunnen worden teruggedrongen. Daarom hebben wij bij de Europese Commissie verzocht om het standpunt te heroverwegen en in het Europe’s Beating Cancer Plan strategieën op te nemen om volwassen rokers die niet stoppen bewust te maken van de gezondheidsvoordelen van het overstappen op dampen en volwassen rokers aan te moedigen over te stappen op dampproducten. Met goede voorlichting en een duidelijke rol voor de e-sigaret kan kanker in Europa veel verder worden teruggedrongen.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret