Het aantal rokers dat in Europa met behulp van een e-sigaret definitief stopt met roken is in drie jaar tijd verdubbeld. In 2020 wist 30 procent van de rokers die overstapte op de elektronische sigaret blijvend te stoppen met roken. In 2017 lag dit percentage nog op 14 procent. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Europese Commissie.

Net als bij voorgaande onderzoeken van de Europese Commissie was de elektronische sigaret in Europa een van de meest gebruikte hulpmiddelen om te stoppen met roken. In 2020 gebruikte 11 procent van de rokers die een stoppoging onderging een e-sigaret. Dat is bijna evenveel als alle andere nicotine-hulpmiddelen zoals pleisters, kauwgom en sprays bij elkaar (13 procent). Opvallend is dat de e-sigaret sinds 2017 twee keer zo veel mensen van het roken heeft afgeholpen. Hoewel hulpmiddelen de kans op een succesvolle stoppoging enorm vergroten, probeert het merendeel nog altijd zonder hulp te stoppen met roken. Volgens het onderzoek heeft 99 procent van de e-sigaretgebruikers eerst gerookt.

Aantal Nederlanders dat e-sigaret probeert gehalveerd

Volgens het onderzoek van de Europese Commissie gebruikt ongeveer 1 procent van de Nederlandse bevolking een e-sigaret. Het aantal Nederlanders dat een e-sigaret heeft geprobeerd is sinds 2017 gehalveerd van 11 naar 6 procent. Daarmee zit Nederland ver onder het Europese gemiddelde. In zowel 2017 als in 2020 gebruikte 2 procent van de Europeanen een elektronische sigaret en gaf 9 procent aan weleens een e-sigaret geprobeerd te hebben.

Volgens Emil ’t Hart van branchevereniging Esigbond bewijst dit onderzoek de potentie van de e-sigaret als stopmiddel. “Dit onderzoek laat zien hoe groot de groep rokers is die ieder jaar met behulp van de e-sigaret stopt met roken. Ook is het goed nieuws dat steeds meer rokers erin slagen om te stoppen dankzij de e-sigaret. De Europese Unie en de lidstaten moeten daarom veel serieuzer kijken naar de e-sigaret als minder schadelijk alternatief voor sigaretten en shag dan nu het geval is. De e-sigaret is niet de vijand, dat is de gewone tabakssigaret. E-sigaretgebruik kan het aantal rokers veel sneller laten dalen dan nu het geval is. Dat zal leiden tot veel minder rook gerelateerde ziekten zoals kanker en onnodige en vroegtijdige sterfte.”

Minder gelijktijdig gebruik

Het EU-onderzoek laat verder zien dat het aantal mensen dat tegelijkertijd rookt en een e-sigaret gebruikt sterk is afgenomen van 52 naar 22 procent. Gelijktijdig gebruik is volgens branchevoorzitter Emil ’t Hart vaak van tijdelijke aard: “Als rokers kiezen voor de e-sigaret als hulpmiddel bij het stoppen met roken, dan stopt het merendeel direct met roken. Een klein deel van de rokers die overstapt op een e-sigaret doet dat echter geleidelijk. Het is daarom erg belangrijk om deze groep te wijzen op de gezondheidswinst die behaald kan worden als men volledig overstapt.”

Verder laat het onderzoek zien dat rokers die langer dan 10 jaar hebben gerookt vaker de elektronische sigaret op dagelijkse basis gebruiken dan de groep ex-rokers die minder dan tien jaar heeft gerookt.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret