Dampen is het populairste middel voor rokers om te stoppen en blijkt in combinatie met stophulp zeer succesvol. Dat blijkt uit de nieuwe publicatie van Public Health England. Volgens het zevende rapport van PHE over dampen gebruikt meer dan een kwart van de rokers in het Verenigd Koninkrijk de elektronische sigaret bij het stoppen met roken. In combinatie met stopbegeleiding ligt het slagingspercentage bovendien tussen de 59.7 en 74 procent. Tot slot schat PHE in dat er in het Verenigd Koninkrijk in 2017 meer dan 50.000 rokers zijn gestopt dankzij een dampproduct. Dit zijn rokers die zonder de elektronische sigaret zouden blijven roken

In de toelichting op de resultaten stellen de onderzoekers dat zij verheugd zijn met de uitkomsten, maar dat zij zich zorgen maken over de perceptie van de e-sigaret. “Nog eens duizenden mensen hadden kunnen stoppen met roken als er geen ongegronde vrees bestond voor de veiligheid van e-sigaretten”, aldus professor John Newton, Director of Health Improvement van PHE “Het is al enige tijd duidelijk dat dampen, hoewel niet zonder risico, veel minder schadelijk is dan roken.”

Professor Ann McNeill, Professor of Tobacco Addiction aan het King’s College London, sluit zich bij de worden van Newton aan. “Wat zorgwekkend is, is dat rokers, met name uit achterstandsgroepen, ten onrechte en in toenemende mate denken dat dampen even schadelijk is als roken. Dit is niet waar en betekent dat minder rokers dampen proberen.”

Zeer opvallend onderdeel van het rapport is verder het percentage dampende jongeren. Deze blijken vrijwel allemaal (ex)-rokers. Minder dan een procent van de dampende jongeren heeft nooit gerookt. Ook concludeert het rapport dat het percentage jonge dampers en rokers gelijk is gebleven. Volgens het rapport van PHE is de e-sigaret een alternatief voor roken. Het gebruik onder jongeren is tot nu toe laag, terwijl het potentieel om volwassenen te doen stoppen met roken nog niet volledig wordt benut. Die laatste groep zou volgens de onderzoekers meer steun moeten krijgen

Het volledige onderzoek is hier terug te vinden:

https://www.gov.uk/government/news/vaping-better-than-nicotine-replacement-therapy-for-stopping-smoking-evidence-suggests

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret