De Esigbond is verbijsterd over het plotselinge besluit van de ministerraad om het smaakverbod voor elektronische sigaretten aan te nemen. Ondanks de demissionaire status van de regering en het grootschalige protest tegen de maatregel is het verbod vandaag aangenomen. “Het is schandalig dat de regering – in notabene demissionaire status – zo’n ingrijpende maatregel neemt die verstrekkende gevolgen heeft voor de Nederlandse volksgezondheid. Tienduizenden e-sigaretgebruikers dreigen hierdoor terug te vallen op roken en het merendeel van de dampwinkels gaan failliet.”

De boosheid en verbijstering bij de Esigbond zit hem in het feit dat een demissionair kabinet een besluit neemt die absoluut niet in het belang is van de volksgezondheid en waar ongekende weerstand tegen is. Deze weerstand blijkt uit de meer dan 19.000 ondertekende petities van zogenoemde dampers en dampwinkeliers tegen het smaakverbod en 1200 reacties op de internetconsultatie over het onderwerp.

Esigbond-voorzitter Emil ’t Hart: “Opnieuw houdt de regering geen rekening met de mening van de burger en wordt deze totaal genegeerd, zoals de regering in het recente verleden meermaals al heeft gedaan. Afgesproken was om bij het inrichten van een nieuwe bestuurscultuur er geluisterd zou moeten worden naar de bevolking. E-sigaretgebruikers hebben het afgelopen jaar via de Smaaknoodzaak-campagne keer op keer aandacht gevraagd voor het belang van smaakjes. Met deze beslissing worden 400.000 gebruikers van de elektronische sigaret door deze regering aan de kant geschoven. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Als redenering wordt bovendien aangevoerd dat de e-sigaret erg in trek is bij jongeren. Uit de meest recente CBS-cijfers blijkt dat nul procent van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar dampt.”

Volgens de Esigbond heeft de beslissing daarnaast ook andere verstrekkende gevolgen. Zo blijkt uit een recent grootschalig onderzoek onder Nederlandse e-sigaretgebruikers dat zij bij een verbod de producten aan zullen schaffen in het buitenland of op de zwarte markt. Hierdoor dreigt iedere vorm van regulering op kwaliteit en leeftijdsdrempel te verdwijnen. Tot slot heeft het een enorme impact op de honderden hardwerkende ondernemers in Nederland die in de branche werkzaam zijn. Uit een enquête van de Esigbond blijkt dat acht op de tien ondernemers denkt failliet te gaan bij een smaakverbod.

De Esigbond legt zich niet neer bij het besluit van het demissionair kabinet en gaat kijken naar de mogelijkheid van juridische stappen. In andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, is geconstateerd dat de elektronische sigaret belangrijke plek inneemt in de strijd tegen het roken. De resultaten hiervan zijn daar ook zichtbaar in het dalend aantal rokers. Ook in Nederland hebben het RIVM en het Trimbos meerdere keren vastgesteld dat een elektronische sigaret veel minder schadelijk is ten opzichte van de gewone sigaret.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret