Hoewel op basis van voorgaande studies vaak wordt gezegd dat het gebruik van e-sigaretten een ‘opstapje’ is naar het gebruik van tabak onder jongeren, schetst een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht, Ivo en RIVM volgens de onderzoekers een genuanceerder beeld. Jongeren die beginnen met tabak hebben namelijk ook een grotere kans om later te beginnen met e-sigaretten volgens de onderzoekers en het bijbehorende artikel over het onderzoek.

“Een verklaring kan zijn dat een bepaalde groep jongeren meer geneigd is om verschillende middelen (zoals e-sigaretten en tabak) uit te proberen en dat de volgorde van het uitproberen van de middelen er niet per se toe doet,” legt Thomas Martinelli van Onderzoeksinstituut IVO uit, die hoofdauteur is van het wetenschappelijke artikel dat hierover verscheen. “We kunnen op basis van onze resultaten niet met zekerheid zeggen dat e-sigaretten de oorzaak zijn dat jongeren beginnen met tabaksgebruik,” aldus projectleider van het onderzoek Prof. dr. Gera Nagelhout van de Universiteit Maastricht en Onderzoeksinstituut IVO. Toch adviseren de auteurs van het onderzoek met klem om het gebruik van e-sigaretten onder jongeren te ontmoedigen.

Net als de onderzoekers is ook de Esigbond van mening dat dampen niet bedoeld is voor jongeren. De e-sigaret is er voor verstokte rokers met een stopwens die het kunnen gebruiken om van hun schadelijke verslaving af te komen. Dit onderzoek laat wel zien dat de e-sigaret niet zo zeer het probleem is, maar experimenteergedrag van jongeren. Daarbij komt dat de belangrijkste groep e-sigaretgebruikers (98%) een ex-roker is en het product gebruikt als stopmiddel. Daarom zeggen wij: ontmoedig onder de jeugd, maar houdt de e-sigaret beschikbaar voor rokers.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret