Omdat in de media en in het beleid de aandacht vooral uitgaat naar het potentiële risico van dampen voor tieners, krijgt het belang van de e-sigaret als stopmiddel weinig aandacht. Dat stelt een groep van vijftien vooraanstaande wetenschappers en professoren in een nieuw artikel. Volgens hen is het namelijk wel degelijk aangetoond dat de e-sigaret een rol kan spelen bij het stoppen met roken. Dit nieuwe bewijs wordt volgens de groep echter nog weinig tot onvoldoende meegenomen in de discussie rond de e-sigaret.

Een van de vijftien wetenschappers is professor Kenneth Warner (Universiteit van Michigan. In het interview met het officiële medium van de universiteit legt Warner uit waarom hij en zijn collega’s het opnemen voor de elektronische sigaret. “Op dit moment hebben we zeer onevenwichtig beleid dat uitsluitend gericht is op het proberen te verminderen van dampen onder jongeren, onder andere door smaakjes te verbieden en accijns verhogen,” aldus Warner. “Beide maatregelen kunnen nadelige gevolgen hebben voor volwassen rokers. Deze houden net als kinderen van smaakjes, en in feite hebben ze de neiging om dezelfde smaakjes lekker te vinden.

Volgens de Amerikaanse professor hebben volwassen rokers door het verbieden van smaakjes geen toegang meer tot de smaakstoffen om te stoppen met roken. “Dat is dus echt een punt van zorg. Wij stellen voor om de verkoop van e-sigaretten te beperken tot zaken die alleen voor volwassenen zijn, zoals dampwinkels.”

De wetenschappers constateren daarnaast dat er een enorme verdeeldheid is binnen de wetenschap als het gaat om de elektronische sigaret. Warner: “In de 45 jaar dat ik onderzoek doe op het gebied van tabaksontmoediging, heb ik nog nooit een onderwerp gezien dat zo verdeeld is als dit. Er is een grote groep binnen de volksgezondheid die fel gekant is tegen dampen, omdat ze het zien als risico voor kinderen. Aan de andere kant zien we een aantal onderzoekers en leden van de dampgemeenschap die geloven dat dampen een geweldig middel is om mensen te helpen te stoppen met roken en dat het veel minder gevaarlijk is dan roken. Deze tegengestelde meningen hebben veel van de onenigheid binnen de tabaksontmoedigingsgemeenschap veroorzaakt.”

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret