Dampers vallen weer terug op roken als zij geen smaakjes kunnen krijgen. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek. Wetenschappers keken wat er gebeurde tijdens de winkelsluiting gedurende de lockdown. De uitkomst: een op de zeven dampers begon weer met roken.

Het onderzoek is uitgevoerd door onder andere Karolien Adriaens en Frank Baeyens (KU Leuven). Zij keken naar het gedrag en de keuzes van een groep Belgische dampers tijdens en na de periode in de Covid-crisis waarbij alle non-foodwinkels noodgedwongen de deuren gesloten moesten houden. Omdat de online verkoop van dampproducten in België niet is toegestaan konden gebruikers van de elektronische sigaret hierdoor langere tijd geen producten aanschaffen. Naast het terugvallen op tabak gaf een groot deel van de dampers ook aan dat het de producten (illegaal) online in het buitenland bestelde.

De Esigbond wijst erop dat de situatie in België vrijwel overeenkomt met enquêtes en onderzoeken onder Nederlandse dampers waarbij werd gekeken naar de potentiele gevolgen van een smaakverbod. Daarmee lijkt het bewijs geleverd dat een dergelijke maatregel in Nederland grote gevolgen heeft voor de 400.000 dampers in Nederland. Een terugval op de veel schadelijkere tabakssigaret levert namelijk een aanzienlijk gezondheidsrisico op. Daarnaast is door een toename van het illegaal aanschaffen van smaakstoffen de kwaliteits- en leeftijdscontrole volledig verdwenen.

Het volledige onderzoek is hier terug te lezen.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret