Het Algemeen Dagblad heeft vandaag een ingezonden brief van Emil ’t Hart gepubliceerd. In deze brief reageert hij op een eerdere publicatie in de krant waarin onwaarheden over de elektronische sigaret zijn opgenomen. Hierbij de volledige bijdrage zoals die vanochtend in het AD is verschenen.

‘Zodra je stopt begint meteen de verbetering’ (AD 2-10)

In het artikel staat over e-sigaretten vermeld dat deze erg schadelijk zijn en geen effectief stopmiddel zijn. Als brancheorganisatie stellen wij dat niets minder waar is. In een e-sigaret zit geen tabak, maar een dampvloeistof met nicotine, waardoor er géén giftige rook ontstaat. Om die reden is een e-sigaret vele malen minder schadelijk dan de gewone sigaretten. Dit komt ook telkens naar voren in de jaarlijkse (!) studies van Public Health England (het Britse RIVM). Zij stellen heel duidelijk: stoppen met roken is het beste, maar als dat niet lukt dan is de e-sigaret een alternatief voor roken.

De boodschap wordt onderschreven door verschillende universiteiten, kankerbestrijdingsfondsen en overheidsdiensten die gaan over productveiligheid. Het Cochrane Library, een gerenommeerd internationaal onderzoeksinstituut, komt op basis van een groot aantal wetenschappelijke studies tot de conclusie dat de e-sigaret effectiever is als stopmiddel dan andere nicotineproducten. In Groot- Brittannië rookt 14 procent van de volwassenen, mede dankzij de inzet van de e-sigaret en in Nederland rookt nog 20 procent.

Het is onwerkelijk dat we hier zo anders denken over een product dat honderdduizenden Nederlanders van het roken heeft afgeholpen. Zeker omdat er jaarlijks nog 20.000 mensen vroegtijdig overlijden aan rookgerelateerde ziekten.

Emil ’t Hart, Esigbond Nederland (brancheorganisatie)

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret