De Britse overheid wil de e-sigaret opnemen in het basispakket

29 oktober 2021

De Britse overheid wil de e-sigaret opnemen in het basispakket (National Health Service), omdat zij ervan overtuigd is dat dit verstokte rokers kan helpen. Het Verenigd Koninkrijk is hiermee het eerste land ter wereld. https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-could-be-prescribed-on-the-nhs-in-world-first. Dit is voorpagina nieuws op alle Britse nieuwssites. Het Verenigd Koninkrijk heeft de afgelopen jaren de e-sigaret met succes ingezet in de strijd tegen het roken. Het percentage rokers is in de VK veel lager dan in Nederland.

Dat is een heel andere benadering dan die van het Nederlandse kabinet. Zij wil de e-sigaret juist uitbannen omdat het kabinet bang is dat jongeren beginnen met de e-sigaret en vervolgens gaan roken. Hoewel de Universiteit Maastricht en het RIVM na een onderzoek concludeerde dat er niet gezegd kan worden dat de e-sigaret aanzet tot roken, worden vanaf volgend jaar smaakjes in e-sigaretten verboden om het gebruik ervan onder jongeren te ontmoedigen. Het RIVM waarschuwde onlangs voor de negatieve neveneffecten van zo’n smaakverbod. E-sigaretgebruikers kunnen zelf smaakstoffen gaan toevoegen (en dat is enorm gevaarlijk) en de e-sigaret wordt minder aantrekkelijk als hulpmiddel bij het stoppen met roken. De branchevereniging Esigbond en de vereniging van dampers ACVODA waarschuwen hiervoor al langer. Zij vrezen een explosie aan thuisbrouwers die geen idee hebben hoe dat moet. Dit kan leiden tot gebruik van verkeerde e-sigaretvloeistoffen die, net als in de VS twee jaar geleden, kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs overlijdensgevallen.

Bovenstaand persbericht is vrijdag uitgestuurd. Meerdere media hebben aandacht besteed aan het onderwerp. In het AD komt naast Emil ’t Hart ook Esther Croes van het Trimbos-instituut aan het woord. Zij geeft aan dat ze goed snapt waarom Engeland deze stap zet. Zij ziet de e-sigaret als effectieve methode voor het gros van de rokers om van de gewone sigaret af te komen, naast de methoden die er nu ook al zijn. Naast het AD hebben ook andere media zoals nu.nl aandacht besteed aan het onderwerp.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret