Nieuw-Zeeland wil in 2025 uitkomen op minder dan 5% rokers

Het eind vorig jaar door Nieuw-Zeeland (NZ) geïntroduceerde 2025 Smokefree Action Plan is een zeer ambitieus plan om het aantal rokers versneld terug te dringen. Het doel is om in 2025 minder dan 5% rokers te hebben. In combinatie met de eerder ingevoerde maatregelen zoals het reguleren van smaakjes per verkoopkanaal lijken de maatregelen bijzonder effectief te zijn. NZ heeft het aantal rokers in korte tijd significant teruggedrongen.

Het 2025 Smokefree Action Plan is erop gericht om het gebruik van brandbare tabak (sigaretten, shag, sigaren) in Nieuw-Zeeland versneld uit te faseren. Een van de doelstellingen is om het rokers makkelijker te maken om te stoppen en moeilijker te maken om verslaafd te raken aan het roken. Om dit te bereiken is voorgesteld dat er:

  • een wettelijk verbod op de aankoop van brandbare tabaksproducten (sigaretten, shag, sigaren) geldt voor alle huidige 14-jarigen zodra zij 18 jaar worden.

De maatregelen gelden uitdrukkelijk niet voor de e-sigaret. Deze wordt juist gezien als een minder schadelijk alternatief voor de sigaret en in het plan ingezet als belangrijk en effectief hulpmiddel in de strijd bij het stoppen met roken. De Minister van Gezondheid Ayesha Verrall en Premier Jacinda Ardern deden hierover de volgende uitspraken:

In lijn met de aanpak in Nieuw-Zeeland hebben wij begin 2021 in onze submissie op de internetconsultatie voorgesteld om de smaakjes, per verkoopkanaal te reguleren. Dit blijkt een zeer effectieve en tegelijkertijd proportionele aanpak, waarbij zowel de gezondheid van jeugd en niet rokers alsmede die van rokers en dampers worden meegenomen.

In Nederland hebben we nog steeds bijna 3 miljoen volwassen rokers waarvan 60 procent geen enkele stoppoging onderneemt. Ongeveer 35 procent doet jaarlijks een of meerdere serieuze stoppogingen, maar slechts enkelen slagen erin om volledig te stoppen. De e-sigaret zou, net als in Nieuw-Zeeland, ook in Nederland een goed hulpmiddel kunnen zijn bij het versneld terugdringen van het aantal rokers.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret