Driekwart e-sigaretgebruikers zou nog roken zonder e-sigaret

Negen op tien vapers merkt gezondheidsverbetering na overstap van roken naar e-sigaret

Driekwart van de e-sigaretgebruikers zou nog roken als zij niet in aanraking waren gekomen met de e-sigaret. Dat blijkt uit een groot onderzoek van consumentenorganisatie Acvoda en branchevereniging Esigbond onder 2.981 Nederlandse e-sigaretgebruikers. Gemiddeld deden zogenoemde vapers, voordat zij overstapten van de gewone sigaret naar de e-sigaret, 5,1 stoppogingen. Verder ervaart bijna negen op de tien vapers na hun overstap gezondheidsverbeteringen zoals een betere conditie en minder hoesten. Nederland telt zo’n 400 duizend e-sigaretgebruikers die gemiddeld 45 jaar oud zijn.

Stopwens belangrijkste reden overstap

Veruit de meeste e-sigaretgebruikers zijn overgestapt omdat ze een minder schadelijk alternatief willen voor het roken van gewone sigaretten (63%) of omdat ze willen stoppen met roken (54%). Van alle ondervraagden denkt 46% dat het hen niet lukt om te stoppen met roken zonder een e-sigaret. Ook geeft 81% van de vapers aan dat smaakjes in e-sigaretten een belangrijke rol hebben gespeeld bij de overstap van gewone sigaretten naar de e-sigaret.

Veel mislukte stoppogingen met andere hulpmiddelen

Meer dan driekwart van de vapers hebben voor hun overstap ook andere rookstopmiddelen geprobeerd, maar over deze middelen zijn ze erg ontevreden. Het meest negatief zijn de ex-rokers over nicotinekauwgom (44%), gevolgd door nicotinepleisters (43%) en nicotinesprays (28%). Dat verklaart ook waarom veel stoppogingen met deze producten in het verleden zijn mislukt. Ruim 31 procent van de respondenten geeft aan weer begonnen te zijn met roken nadat ze waren gestopt met behulp van nicotinekauwgom, -sprays of -pleisters.

Driekwart was zware roker en weinig duaal-gebruik

Verder blijkt uit het onderzoek dat nagenoeg alle e-sigaretgebruikers (96%) rookten voordat ze begonnen met de e-sigaret. Het merendeel (70%) van de vapers was zelfs een zware roker, wat betekent dat hij/zij meer dan 20 sigaretten per dag rookte. Verder blijkt dat niet alle e-sigaretgebruikers volledig zijn overgestapt op een e-sigaret. Een kleine groep e-sigaretgebruikers (13%) rookt ook nog weleens shag of sigaretten.

Bijna alle vapers ervaren gezondheidswinst – veel gevallen bevestigd door arts

Meer dan 90% van de e-sigaretgebruikers ervaart een betere gezondheid na de overstap van gewone sigaretten en shag naar de e-sigaret. De meeste respondenten geven aan dat ze minder hoesten (70%), een betere conditie hebben (69%), meer ruiken/proeven (64%) en het minder benauwd hebben of beter kunnen ademen (62%). Zo’n 29% van de e-sigaretgebruikers geeft aan dat hun gezondheidsverbetering ook is bevestigd door een arts.

Emil ’t Hart, voorzitter van de branchevereniging van dampwinkels Esigbond: “Dit onderzoek laat zien dat veel ex-rokers eigenlijk zouden doorroken als ze geen e-sigaret tot hun beschikking hadden. Ook zien we dat de e-sigaret veel meer gewaardeerd wordt door rokers dan andere stopmiddelen. Smaakjes in e-sigaretten verklaren een deel van het succes, voor veel overstappers zijn de smaakjes essentieel om van de gewone sigaret over te stappen naar de minder schadelijke e-sigaret. Dit onderzoek laat zien dat de e-sigaret een plaats verdient in het antirookbeleid en dat het zeer onverstandig is om de e-sigaret onaantrekkelijk te maken voor volwassen rokers door smaakstoffen te verbieden.”

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret