Huidig anti-rookbeleid werkt niet meer, er moet meer ingezet worden op de e-sigaret

Het is gênant om te moeten constateren dat het aantal rokers in Nederland vorig jaar is gestegen van 20,2% in 2020 naar 20,6% in 2021 (bron CBS). Het laat zien dat het huidige anti-rookbeleid niet (meer) werkt. In Nederland leven wij volgens het devies: u stopt met roken of u gaat dood. Dat klinkt cynisch, maar daar komt het wel op neer. Een middenweg, bijvoorbeeld het wijzen op minder schadelijk alternatieven die wel nicotine afgeven maar geen schadelijke rook produceren zoals e-sigaretten, is voor de overheid ondenkbaar. Ja, rokers kunnen nicotinekauwgom of -pleisters kopen, maar het slagingspercentage van die middelen is bedroevend laag. Het is opvallend hoe weinig aandacht er nog is voor roken, terwijl roken nog altijd zorgt voor de meeste voorkombare overlijdensgevallen. Ieder jaar gaan 20.000 mensen dood aan de gevolgen van rook gerelateerde ziekten. Dat aantal moet omlaag.

Ik heb de Staatssecretaris en Kamerleden meerdere malen gewezen op succesvolle anti-rookstrategieën van landen als het Verenigd Koninkrijk, waar het wèl lukt om het aantal rokers spectaculair snel te laten dalen. Daar rookt nog maar 14,5% van de bevolking (dat is dus ruim 25% minder dan in Nederland!). Het Britse geheim: een zeer streng anti-rookbeleid gecombineerd met ruimte voor minder schadelijke alternatieven zoals e-sigaretten. Uit een e-sigaret komt geen rook, waardoor het veel minder schadelijk is. Iedereen is het daarover eens. Inmiddels gebruiken zo’n 3 miljoen Britten een elektronische sigaret. De Britse overheid wil in 2030 een rookvrije generatie hebben en daarin lijkt zij ruimschoots in te slagen. Dat staat in schril contrast met Nederland dat pas in 2040 een rookvrije generatie denkt te bereiken. En het is maar de vraag of Nederland, dat zich afkeert van minder schadelijke alternatieven en liever mensen langer laat doorroken, in slaagt. En dat is ronduit slecht voor de volksgezondheid.

Emil ’t Hart

Voorzitter Esigbond, branchevereniging zelfstandige e-sigaretwinkels en -producenten

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret