Onlangs kregen wij een reactie van staatssecretaris Van Ooijen op onze brief waarin wij onder andere waarschuwde voor fouten op de zogenoemde limitatieve lijst met ingrediënten die het RIVM heeft opgesteld in verband met het smaakverbod in e-sigaretten. Op deze lijst staan ingrediënten die na het invoeren van het smaakverbod gebruikt mogen worden om e-liquids met tabakssmaken te maken. Tot grote verbazing van de Esigbond stonden op deze lijst ook de stoffen isophorone en pyridine. Van deze stoffen is binnen de e-sigaretbranche echter algemeen bekend ze kankerverwekkend zijn. Na de ontdekking heeft de branchevereniging Esigbond het ministerie van VWS op de hoogte gesteld. Het RIVM doet nu opnieuw onderzoek naar de verdachte stoffen. De brancheorganisatie deed ook een WOB-verzoek om uit te vinden wat er precies mis is gegaan. Daaruit blijkt dat het RIVM voor het samenstellen van de lijst met toegestane ingrediënten veel inbreng van de Canadese gezondheidsdienst heeft gebruikt.

Nederlandse overheid heeft weinig kennis over e-sigaret

Volgens Emil ’t Hart voorzitter van de Esigbond is de situatie kenmerkend voor het gebrek aan kennis over elektronische sigaretten binnen de Nederlandse overheid: “We hebben in het verleden de overheid aangeboden om mee te denk over een praktisch beleid rondom e-sigaretten vanwege onze uitgebreide kennis. Deze fout had makkelijk voorkomen kunnen worden als de overheid met ons in gesprek was geweest.”

E-sigaretbeleid herzien vanwege nieuwe onderzoeken: e-sigaret zet niet aan tot roken

Het smaakverbod is ingegeven door de angst dat e-sigaretten met bijvoorbeeld zoete smaakjes jongeren aanzet tot het roken van gewone sigaretten. Steeds meer onderzoeken wijzen echter uit dat van een dergelijk opstapeffect geen sprake is. De e-sigaret blijkt uit deze onderzoeken juist een effectief stopmiddel. Om die reden vindt de Esigbond dat het kabinet de plannen voor een smaakverbod moet herzien. Emil ‘t Hart zegt hierover: “Het aantal rokers is in Nederland nog spectaculair hoog en vorig jaar is het aantal rokers zelfs weer toegenomen. In andere landen zoals Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk wordt veel minder gerookt en daar daalt het aantal rokers nog steeds. Dat komt omdat die landen ervoor kiezen om rokers, die vaak helemaal geen intentie hebben om te stoppen, te bewegen om minder schadelijke nicotineproducten te gebruiken zoals een e-sigaret. Nederland loopt op die landen hopeloos achter als het gaat om een effectief anti-rookbeleid.”

Lees hieronder de brief die wij kregen van de staatssecretaris.

Brief Van Ooijen maart 2022

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret