Er is steeds meer onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek van toponderzoekers en -universiteiten dat uitwijst dat de e-sigaret niet aanzet tot roken. De belangrijkste onderzoeken hebben wij onder elkaar gezet. De zogenoemde opstaptheorie, dus dat niet-rokers, waaronder jongeren, zich aangetrokken voelen tot e-sigaretten om vervolgens over te stappen op de traditionele sigaret, lijkt steeds onwaarschijnlijker. Niet alleen omdat recente wetenschappelijke studies die uitwijzen, het aantal jongeren dat rookt daalt ook. Een opstapeffect zou namelijk voor een stijging moeten zorgen, maar dat zien wij gelukkig niet in Nederland of in andere westerse landen.


De universiteit van Maastricht, RIVM en IVO deden onderzoek naar de gateway-theorie. Onderzoeksleider prof. Gera Nagelhout stelt dat op basis van de onderzoeksresultaten niet met zekerheid kan worden gezegd dat e-sigaretten de oorzaak zijn dat jongeren beginnen met tabaksgebruik. En volgens Thomas Martinelli van IVO is een bepaalde groep jongeren meer geneigd om verschillende middelen (zoals e-sigaretten en tabak) uit te proberen en dat de volgorde van het uitproberen van de middelen er niet per se toe doet.

https://ivo.nl/leiden-e-sigaretten-tot-roken-bij-jongeren-of-omgekeerd/

Vijf Britse universiteiten kwamen tot de conclusie dat jongeren niet gaan roken door e-sigaretgebruik en dat vapen juist kan helpen bij het stoppen met roken. In het onderzoek werd gekeken naar het gedrag van 500.000 jongeren in de VS, Canada en de UK.

https://www.uea.ac.uk/news/-/article/flavoured-vapes-less-harmful-to-young-people-than-smoking-and-could-help-teen-smokers-quit

De universiteit van Michigan en Alabama kwamen tot eenzelfde conclusie na een onderzoek. Zij keken goed naar risicofactoren (zoals: roken er mensen in je omgeving, experimenteergedrag). Als deze factoren buiten beschouwing worden gelaten dan hebben nooit-rokers of mensen die ooit een e-sigaret hebben gebruikt even veel kans om te gaan roken.

https://academic.oup.com/ntr/advance-article/doi/10.1093/ntr/ntab243/6432620?login=truegies

Uit het nieuwste onderzoek van topwetenschapper op het gebied van nicotineverslaving Lynne Dawkins (London South Bank University) onder jongvolwassenen die overmatig alcohol consumeren (zogenoemde binge-drinkers) blijkt dat de e-sigaret niet aanzet tot gewoon roken. Sterker nog, de e-sigaret leidt ertoe dat jongvolwassenen minder gaan roken.

https://academic.oup.com/ntr/advance-article-abstract/doi/10.1093/ntr/ntac049/6530318?redirectedFrom=fulltext&login=false

Onderzoekers van University College London (UCL) komen na een groot onderzoek onder ruim 37.000 jongeren en jongvolwassenen tot de conclusie dat de e-sigaret geen opstap is naar gewoon roken.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.15838

De universiteit van Memphis en Florida toonden aan dat het verbieden van smaakstoffen in e-sigaretten leidt tot meer rokers.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352853220300134

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret