PERSBERICHT

Delft, 12 april 2022

Branche waarschuwt voor illegale buitenlandse wegwerp e-sigaretten

NVWA gemaand om actie vanwege te hoge nicotinegehaltes en ontbreken van leeftijdscheck

De branchevereniging voor Nederlandse e-sigaretwinkels Esigbond wil dat de verkoop van illegale wegwerp e-sigaretten via veel avondwinkels, dagmarkten en buitenlandse webshops onmiddelijk stopt. Deze ongeregistreerde producten hebben vaak veel te hoge nicotinegehaltes en op de verpakkingen ontbreken Nederlandstalige gezondheidswaarschuwingen. Daarmee voldoen ze niet aan de wet. Ook wordt er in veel gevallen niet gecontroleerd op de minimumleeftijd bij aankoop, zoals wel het geval is bij reguliere Nederlandse e-sigaretwinkels. De Esigbond heeft de NVWA herhaaldelijk opgeroepen om op te treden. Volgens de brancheorganisatie hebben illegale verkopers op dit moment vrij spel.  

Emil ’t Hart, voorzitter van de Esigbond: “We zien steeds meer buitenlandse illegale e-sigaretten voor eenmalig gebruik opduiken bij avondwinkels, souvenirwinkels, dagmarkten zoals de Albert Cuyp Markt en buitenlandse webshops. Deze producten komen zonder kwaliteitscontrole op de Nederlandse markt en worden vaak zonder de benodigde leeftijdscontrole verkocht. Wij krijgen zelfs signalen dat er op social media, zoals TikTok, reclame wordt gemaakt voor dergelijke producten en dat is niet alleen onwenselijk, het is ook verboden. Deze praktijken zijn enorm schadelijk voor Nederlandse e-sigaretbranche die er alles aan doet om ervoor te zorgen dat alleen volwassenen, die willen stoppen met roken, legale e-sigaretten kunnen kopen.”

’t Hart vervolgt: “De huidige wet- en regelgeving biedt voldoende mogelijkheden om hard op te treden tegen deze illegale praktijken. We hebben de NVWA dan ook herhaaldelijk gevraagd om in te grijpen maar tot onze grote frustratie gebeurt dat niet. Dat is funest, niet alleen voor de legale verkopers, maar ook voor de volksgezondheid. Het is onacceptabel dat de overheid de online verkoop van legale e-sigaretten per 2023 wil verbieden, terwijl de achterdeur voor illegale producten (online en offline) wagenwijd openstaat. De e-sigaret is een veel gebruikt stoppen-met-roken-middel dus de overheid doet er verstandig aan om de verkoop en beschikbaarheid voor rokers goed te regelen zodat zij zich niet hoeven te wenden tot illegale producten.

Strenge regels voor het op de markt brengen van e-sigaretten en navulvloeistoffen

De Esigbond wijst erop dat e-sigaretten niet zomaar op de Nederlandse markt mogen worden gebracht. Producenten en importeurs zijn verplicht om de Nederlandse overheid zes maanden voordat zij een e-sigaret of vloeistof op de markt brengen te informeren over de ingrediënten in de dampvloeistoffen. Dit gebeurt door de producten te registreren via het zogenoemde Common Entry Gate systeem van de Europese Unie. Vanuit dit systeem worden het RIVM en de NVWA geïnformeerd die op hun beurt kunnen controleren of de e-sigaretten of vloeistoffen aan de Nederlandse vereisten voldoen. Producten die vanuit het buitenland direct aan consumenten worden verkocht, zijn vaak niet geregistreerd waardoor er geen controle mogelijk is. Dit is dan ook verboden.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret