De Esigbond heeft een reactie ingestuurd op een Volkskrant-artikel waarin radioloog Lukas Stalpers pleit voor een betere preventie (onder andere op het gebied van roken). 

Lukas Stalpers, radioloog bij het AMC, zet terecht vraagtekens bij het huidige preventiebeleid (Volkskrant, 27 april). Hij becijfert dat er jaarlijks 24.480 mensen vroegtijdig doodgaan aan de gevolgen van roken. Volgens Stalpers kan dat immense aantal dalen als we net als Nieuw-Zeeland serieus werk maken van een rookvrije generatie. Nieuw-Zeeland baarde vorig jaar opzien door als eerste land ter wereld wetgeving aan te kondigen die ervoor zorgt dat iedereen die momenteel 14 jaar of jonger is, nooit meer sigaretten kan kopen. Op die manier wordt de verkoop van sigaretten langzaam uitgefaseerd. Tegelijkertijd realiseert de Nieuw-Zeelandse overheid zich dat dit onvoldoende zal zijn om veel bestaande rokers te laten stoppen. Daarom zet Nieuw-Zeeland al jaren in op de e-sigaret als minder schadelijk alternatief. Op die manier wordt de schade aan de volksgezondheid als gevolg van tabaksgebruik aanzienlijk beperkt.

Ook het Verenigd Koninkrijk hanteert een soortgelijke strategie: daar is zelfs aangekondigd dat e-sigaretten kunnen worden toegevoegd aan het basispakket van de zorgverzekering. En met resultaat: in deze landen daalt het aantal rokers in een recordtempo. Hoe anders is dat bij ons. Vorig jaar steeg het aantal rokers zelfs licht. Dat kan niet los worden gezien van de huidige aanpak waarbij rookvrije alternatieven zoals als de e-sigaret hetzelfde worden behandeld als de gewone sigaret. Het is duidelijk wat de overheid moet doen: voorkom jeugdroken, stimuleer dat rokers stoppen en moedig verstokte rokers, die anders zouden doorroken, aan om over te stappen op aantoonbaar minder schadelijke alternatieven. De gezondheidswinst die daarmee kan worden geboekt is ongekend.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret