PERSBERICHT

Delft, 19 mei 2022

E-sigaretbranche ontsteld over RIVM-advies smaakjes ‘einde legale e-sigaret’

Branche waarschuwde RIVM en ministerie eerder al voor kankerverwekkende stoffen

De branchevereniging voor Nederlandse e-sigaretwinkels Esigbond vindt het zeer onverstandig om alle smaakstoffen in e-sigaretten te verbieden, zoals geopperd in een vandaag verschenen rapport van het RIVM. Volgens de branchevereniging leiden smaakverboden in Canada en de VS nu al tot meer rokers, omdat e-sigaretgebruikers terugvallen op roken en minder rokers overstappen op de e-sigaret. Bovendien zal de illegale verkoop van e-sigaretten, die al niet te handhaven blijkt, en het aantal thuisbrouwers nog verder toenemen. Een smaakverbod betekent de facto het einde van de legale e-sigaret in Nederland.

De branchevereniging wijst erop dat nagenoeg alle wetenschappers stellen dat de e-sigaret veel minder schadelijk is dan roken. Dit komt omdat er in een e-sigaret geen tabak wordt verbrand, maar een vloeistof wordt verdampt. De schadelijkheid van de e-sigaret moet daarom altijd afgezet worden tegen de schadelijkheid van de gewone sigaret, omdat nagenoeg alle e-sigaretgebruikers voormalige rokers zijn. 

In landen waar een smaakverbod is ingevoerd, neemt het aantal rokers weer toe.

Dit dreigt ook in Nederland te gebeuren, zo waarschuwt Emil ’t Hart, voorzitter van de Esigbond: “In delen van Canada en de VS stijgt het aantal rokers vanaf het moment dat er een smaakverbod in e-sigaretten is ingevoerd. De e-sigaret is juist door smaakjes een aantrekkelijk alternatief voor roken. Het helpt de roker om van de tabakssmaak af te komen. Haal je die smaakjes eruit, dan laat een roker de e-sigaret links liggen. Ook zullen huidige e-sigaretgebruikers terugvallen op roken, hun producten op de zwarte markt kopen of zelf aroma’s gaan bijmengen. Het is vreemd dat het RIVM eerder waarschuwde voor thuisbrouwers en dat een ‘smakeloze’ e-sigaret een onaantrekkelijk rookstopmiddel is, maar daar nu niets meer over zegt. Zelf e-sigaretvloeistof mengen is een zeer reëel gevaar, we merken dat de interesse voor thuisbrouwen sterk toeneemt en dat de markt momenteel overspoeld wordt door illegale wegwerp e-sigaretten. Ook daar hebben wij eerder voor gewaarschuwd.”

Esigbond waarschuwde eerder voor kankerverwekkende stoffen

De Esigbond waarschuwde het ministerie van Volksgezondheid vorig jaar, na het verschijnen van het eerste RIVM-advies rondom smaakstoffen in e-sigaretten, al voor de aanwezigheid van twee kankerverwekkende stoffen (die overigens niet door de e-sigaretbranche worden gebruikt). Naar aanleiding van die waarschuwing deed het RIVM opnieuw onderzoek. Het zorgde er tevens voor dat het smaakverbod is uitgesteld naar 1 januari 2023. De branchevereniging is blij dat deze stoffen niet meer op de lijst voorkomen, maar verder kan zij de logica van het advies niet volgen. De branchevereniging heeft daarom meerdere malen haar expertise aangeboden aan het ministerie. De branche pleit voor het verstandige reguleren van e-sigaretverkoop, bijvoorbeeld door e-sigaretten via speciaalzaken te verkopen waar alleen volwassen rokers komen. In het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland heeft een dergelijk beleid ervoor gezorgd dat het aantal rokers spectaculair is gedaald. In Nederland rookt nog altijd 20,6% van de bevolking, in het Verenigd Koninkrijk is dat percentage 13,8% en in Nieuw-Zeeland 10,9%.

EINDE PERSBERICHT

Noot, niet voor publicatie

Voor contact:

Emil ’t Hart (Voorzitter brancheorganisatie Esigbond)

+31 6 55 70 74 26

emilthart@esigbond.nl

Over Esigbond

De Esigbond is de brancheorganisatie van Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten. De organisatie heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van elektronische sigaretten en het professionaliseren van het ondernemerschap in de elektronische sigarettenindustrie, het verbeteren van de service en informatie voor de gebruiker van de elektronische sigaret, alsmede het behartigen van de individuele en collectieve belangen van haar leden.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret