‘Nederland verliest strijd tegen roken door ban e-sigaretsmaakjes’
World Vape Day op 30 mei: wereldwijd erkenning voor e-sigaret behalve in Nederland
Door de e-sigaret niet in te zetten als minder schadelijk alternatief voor roken en vast te houden aan minder effectieve stopmiddelen dreigt Nederland de strijd tegen het roken te verliezen. Dat concludeert e-sigaretbranchevoorzitter Emil ’t Hart op World Vape Day dat op 30 mei plaatsvindt. ‘In alle Westerse landen daalt het aantal rokers, maar bij ons stijgt het. Landen die minder schadelijke alternatieven inzetten, zien bovendien het aantal rokers nog sneller dalen. Dat geeft toch te denken?’ aldus ‘t Hart
De branchevoorzitter vindt het onbegrijpelijk dat er maar weinig aandacht is voor e-sigaretten als oplossing voor de rokers die niet willen of kunnen stoppen. ‘We doen het in Nederland veel slechter dan andere Westerse landen als het gaat om het terugdringen van het aantal rokers. Dit komt onder andere door de negatieve houding van onze overheid ten aanzien van de e-sigaret. De overheid ziet de e-sigaret als opstap naar roken, maar uit meerdere onafhankelijke onderzoeken van verschillende universiteiten en uit de praktijk blijkt dat een onjuiste aanname te zijn. Wereldwijd is er steeds meer erkenning voor de e-sigaret en dat het product zo ongeveer het meest gebruikte en meest effectieve stopmiddel is. Dan is het onbegrijpelijk dat het RIVM wel voorstander is om smaakaccessoires waarmee je bijvoorbeeld mentholsigaretten kunt maken te verkopen en tegelijkertijd adviseert om praktisch geen smaakingrediënten toe te staan in e-sigaretten. Door dergelijk beleid verliezen we de strijd tegen het roken.”
30 mei – World Vape Day
Op World Vape Day wordt door consumentenorganisaties, bedrijven en wetenschappers aandacht gevraagd voor de e-sigaret als minder schadelijk alternatief voor roken. Nog altijd roken er wereldwijd meer dan een miljard mensen en sterven er per jaar acht miljoen mensen vroegtijdig aan de gevolgen van rook gerelateerde ziekten. Er zijn verschillende Westerse landen die de e-sigaret hebben opgenomen in hun anti-rookbeleid. Bekende voorbeelden zijn het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland. Deze landen hebben in vergelijking met Nederland een veel strenger en effectiever tabaksontmoedigingsbeleid. Zo rookt in het VK nog 13,8 procent van de bevolking en in Nieuw-Zeeland ligt dat percentage op 11,6 procent. In Nederland rookte in 2021 nog altijd 20,6 procent van de bevolking en dat is 0,4 procentpunt meer dan in 2020 (bron: Trimbos Instituut).