E-sigaretwinkels over accijnsverhoging sigaretten: denk ook aan alternatieven

Landen die alternatieven voor roken inzetten hebben laagste percentage rokers

De branchevereniging van e-sigaretwinkels Esigbond is blij dat het kabinet nieuwe stappen zet om roken te ontmoedigen. Volgens voorzitter Emil ’t Hart is er echter meer nodig dan accijnsverhogingen, zoals de inzet van minder schadelijke alternatieven voor rokers.

’t Hart: “Een hogere sigarettenprijs kan een prikkel zijn om rokers te laten stoppen. Toch heeft dat maar een beperkt effect als sigaretten in de landen om ons heen goedkoper zijn. Als we serieus werk willen maken van het versneld terugdringen van het aantal rokers dan zal de overheid moeten inzetten op minder schadelijke alternatieven voor roken, zoals e-sigaretten. Volgens nagenoeg alle gezondheidsexperts, waaronder die van het RIVM, is de e-sigaret veel minder schadelijk dan roken. Bovendien gebruiken rokers het stopmiddel graag. Ook is de e-sigaret een veel effectiever stopmiddel dan andere nicotineproducten zoals pleisters of kauwgom. In het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Zweden zet de overheid al jaren met succes alternatieven voor roken in om het aantal rokers heel snel te laten dalen. Dat is een andere trend dan waar wij mee te maken hebben, want vorig jaar steeg het aantal rokers weer in Nederland.”

Percentage rokers en beschikbare alternatieven per land

LandPercentage rokersBeschikbare alternatieven
Nederland20,6% (2021) & 20,2% (2020)Geen
Verenigd Koninkrijk13,8% (2020)E-sigaretten onderdeel beleid
Nieuw-Zeeland13,4% (2020)E-sigaretten onderdeel beleid
Noorwegen9,0% (2020)Snus
Zweden6,0% (2021)Snus

 

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret