Staatssecretaris VWS: smaakverbod e-sigaret niet aanpassen als aantal rokers stijgt

E-sigarettoerisme verwacht nu België de e-sigaret wel als rookstopmiddel wil promoten

De staatssecretaris gaat zijn beleid niet aanpassen als blijkt dat het voorgenomen verbod op e-sigaretsmaakjes leidt tot meer rokers in Nederland. Dat zei hij in een schriftelijk overleg met de Tweede Kamer over onder andere tabaksontmoediging. De Nederlandse branchevereniging voor e-sigaretverkopers en -importeurs Esigbond is verbijsterd over deze uitspraak. De praktijk heeft al uitgewezen dat landen die een smaakjesverbod hebben ingevoerd het aantal rokers daarna zien toenemen. Het is aannemelijk dat dit hier ook zal gebeuren.

Door de e-sigaret te ontmoedigen en niet in te zetten als rookstopmiddel raakt Nederland steeds meer geïsoleerd in haar opvatting ten aanzien van e-sigaretten. Zeker nu België op voorspraak van de Hoge Gezondheidsraad voor een totaal andere aanpak lijkt te kiezen als het gaat om de e-sigaret. De raad wil namelijk dat Belgische rokers actief over de veel minder schadelijke e-sigaret worden geïnformeerd door middel van ingestoken informatiefoldertjes in sigarettenverpakkingen. Ook blijven de smaakjes in e-sigaretten in België bestaan. Hierdoor is de kans groot dat veel Nederlanders, na het ingaan van een smaakverbod in e-sigaretten, hun e-sigaretvloeistoffen met smaakjes bij onze zuiderburen gaan kopen. Ook zullen meer mensen e-sigaretvloeistoffen met smaakjes via buitenlandse websites of social media kopen, zoals dat nu al het geval is bij veel illegale wegwerp e-sigaretten. Hierdoor is er geen zicht meer op de kwaliteit van e-sigaretvloeistoffen en wordt er niet gecontroleerd op leeftijd van de kopers.

Informeer rokers over e-sigaretten

De Esigbond vindt dat het Nederlandse kabinet goed naar het gebalanceerde Belgische advies zou moeten kijken en de aanbevelingen ter harte zou moeten nemen. De Esigbond pleit al langere tijd voor beleid waarbij volwassen rokers goed worden geïnformeerd over de e-sigaret, bijvoorbeeld in speciaalzaken (die vrijwel uitsluitend worden bezocht door rokers en dampers) en door de overheid zelf.

Drie miljoen rokers in de kou door e-sigaret aan banden te leggen

Volgens de Esigbond laat de overheid drie miljoen Nederlandse rokers in de kou staan door de e-sigaret minder aantrekkelijk te maken en e-sigaretsmaakjes te verbieden. In de landen waar e-sigaretsmaakjes aan banden zijn gelegd, zoals in delen van de VS en Canada, steeg het aantal rokers weer. Het bleek dat rokers minder vaak overstapten op een e-sigaret (en langer doorrookten) en dat zogenoemde vapers weer terugvallen op gewone sigaretten. Uit verschillend onderzoek, waaronder van het Cochrane Library, blijkt dat de e-sigaret een veel effectiever stopmiddel is dan andere nicotinevervangers zoals kauwgom of sprays.

 

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret