Naar aanleiding van een artikel op de website van Zembla heeft de Esigbond de redactie van het tv-programma op 17 oktober (drie dagen voor de uitzending van 20 oktober) een e-mail gestuurd over de illegale handel van e-sigaretten in Nederland. Wij kregen geen enkele reactie, daarom maken wij onze e-mail nogmaals openbaar. 

Geachte redactie,

Op de website van Zembla lezen wij dat op 20 oktober een uitzending gepland staat over e-sigaretten. In het artikel wordt ook gewezen op het jeugdgebruik. Als branchevereniging voor e-sigaretwinkels (waar alleen e-sigaretten worden verkocht) waarschuwen wij al sinds september 2021 voor een enorm aanbod ongeregistreerde wegwerp e-sigaretten die worden verkocht via branchevreemde verkopers zoals avond-/souvenirwinkels, dagmarkten en Chinese/buitenlandse webshops. Voordat een e-sigaret in Nederland verkocht wordt, moet deze worden aangemeld bij de European Common Entry Gate (EU-CEG). Op die manier is er zicht op wat er in de e-sigaretten zit. De illegale producten worden niet aangemeld en we tasten dus in het duister over de inhoud van deze e-sigaretten.

Uit steekproeven blijkt bovendien dat deze producten in een aantal gevallen te veel nicotine bevatten en geen of buitenlandse waarschuwingsteksten kennen. Erger is dat de branchevreemde verkopers (dit gaat dus niet over e-sigaretspeciaalzaken) de e-sigaretten zonder enige leeftijdscontrole verkopen. Ook krijgen wij veel meldingen over verkopers die via TikTok en andere social media platformen (illegale) wegwerp e-sigaretten verkopen. Wij hebben hierover meerdere meldingen bij de NVWA en het ministerie van VWS gedaan, maar wij hebben niet de indruk dat zij hebben opgetreden tegen deze praktijken.

E-sigarettenverkoop is in Nederland aan strenge regels gebonden. Denk hierbij aan een reclameverbod, uitstalverbod en een leeftijdsgrens. Deze regels zijn erop gericht om e-sigaret beschikbaar te houden voor volwassen rokers en tegelijkertijd uit handen van de jeugd te houden. Uit de laatste Trimbos-cijfers blijkt dat dit ontmoedigingsbeleid rondom jeugdgebruik werkt, zo daalde het aantal jongeren dat ooit een e-sigaret heeft gebruikt fors van 34% in 2015 naar 14% in 2021. Het is daarom van groot belang dat de huidige regels veel beter worden gehandhaafd dan nu het geval is. Het voorgenomen smaakverbod in e-sigaretten zal de illegale handel alleen maar verder aanwakkeren. Denemarken, waar een smaakverbod in e-sigaretten geldt, heeft onlangs een groot offensief tegen illegale vapes aangekondigd, omdat jongeren massaal illegale e-sigaretten kopen.

Nogmaals, als de regels worden gehandhaafd, dan kan de e-sigaret ingezet worden om het roken tegen te gaan. Dit is ook in lijn met het recente advies van de Belgische Hoge Gezondheidsraad die de e-sigaret uitvoerig heeft onderzocht.

Mocht u meer over het onderwerp willen weten dan horen wij dat graag.

Met vriendelijke groet,
Emil ’t Hart

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret