PERSBERICHT

Delft, 1 november 2022

Branchevereniging verwacht faillissementsgolf en stijging aantal rokers 

E-sigaretwinkels woedend op kabinet om doorzetten smaakverbod 

E-sigaretwinkeliers en -importeurs gaan volgend jaar massaal failliet nu het kabinet het verbod op zoete en fruitsmaken in e-sigaretten doorzet. Vanaf 1 januari 2023 zijn alleen nog tabakssmaken toegestaan, maar het kabinet slaat door in de beperking van het gebruik van het aantal smaakingrediënten dat ook de huidige tabaksmaken van de markt zullen verdwijnen. Daardoor dreigen dampers massaal terug te vallen op de veel schadelijkere traditionele sigaret. De ondernemers zijn woedend, omdat de nieuwe wetgeving is gebaseerd op achterhaalde aannames en onderzoeken. Bovendien zal de illegale verkoop via avondwinkels en buitenlandse webshops doorgaan. De Tweede Kamer stemt vandaag over een motie die moet zorgen voor strengere controles. Dat heeft echter alleen zin als de NVWA branchevreemde verkopers controleert, omdat e-sigaretspeciaalzaken zich wel aan de verkoopregels houden. 

Aantal rokers zal stijgen, terugval verwacht van dampers
Volgens Emil ’t Hart, voorzitter van de branchevereniging voor e-sigaretwinkels Esigbond zullen honderden MKB’ers volgend jaar het loodje leggen. ’t Hart: “De e-sigaretwinkeliers zijn woedend en voelen zich met de rug tegen de muur gezet. De winkeliers hebben in de loop der jaren honderdduizenden mensen van het roken afgeholpen door middel van een e-sigaret. Anders dan in Nederland is de e-sigaret in steeds meer landen een speerpunt van het antirookbeleid. Dat is niet gek, want daar doen ze wél ontzettend veel onderzoek naar e-sigaretten. Het laatste Nederlandse onderzoek naar de e-sigaret stamt uit 2018 en die conclusies zijn al lang achterhaald. Uit talloze recente wetenschappelijke onderzoeken blijkt namelijk dat de e-sigaret een goed, effectief en relatief veilig stopmiddel is en enorm kan helpen om het aantal rokers terug te dringen. Ook wijzen alle onderzoeken uit dat de e-sigaret niet aanzet tot roken. Deze onterechte angst was de aanleiding om de smaakjes in e-sigaretten aan banden te leggen. Het kabinet houdt zich ondertussen doof voor de nieuwe inzichten en dat is ronduit schandalig. De branche staat op omvallen en het aantal rokers dreigt door het smaakjesverbod snel toe te nemen.”

Meer rokers en gevaarlijke situaties door thuisbrouwers
’t Hart vervolgt: “Het kabinet beseft zich onvoldoende dat een verbod op smaakjes in e-sigaretten een averechts effect zal hebben. Rokers vinden een smakeloze e-sigaret gewoon niet aantrekkelijk en datzelfde geldt voor de vierhonderdduizend e-sigaretgebruikers. Smaakjes zorgen ervoor dat rokers wegdrijven van de tabakssmaak. Haal je de smaakjes eruit dan blijven rokers langer doorroken en vallen huidige gebruikers terug op de sigaret. Dat druist volledig in tegen de doelstelling om in 2040 een rookvrije generatie te hebben. Ook dreigt het gevaar van ongecontroleerde buitenlandse online verkoop en thuisbrouwers, dus mensen die zelf aroma’s gaan toevoegen aan dampvloeistoffen. Dat is ronduit gevaarlijk, want niet alle aroma’s kun je verdampen. Denk bijvoorbeeld aan olieachtige aroma’s. In de VS stierven enkele jaren geleden tientallen mensen nadat ze illegale e-sigaretten met wietolie hadden gebruikt.”

Acht op de tien winkels failliet, consument naar buitenland en zwarte markt
De branchevereniging heeft haar achterban gevraagd naar de gevolgen van een smaakverbod. Acht op de tien winkeliers verwacht dat er niets anders op zit dan een faillissement, omdat klanten massaal weg zullen blijven.

EINDE PERSBERICHT

Noot, niet voor publicatie

Voor contact:

Emil ’t Hart
0655707426
pers@esigbond.nl

Over Esigbond
De Esigbond is de brancheorganisatie van Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten. De organisatie heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van elektronische sigaretten en het professionaliseren van het ondernemerschap in de elektronische sigarettenindustrie, het verbeteren van de service en informatie voor de gebruiker van de elektronische sigaret, alsmede het behartigen van de individuele en collectieve belangen van haar leden.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret