PERSBERICHT

Delft, 30 november 2022

Esigbond eist dat buitenlandse platforms onmiddellijk stoppen met verkoop van illegale e-sigaretten

Nederland wordt overspoeld door illegale e-sigaretten die in verkeerde handen terecht kunnen komen, zoals van niet-rokers en minderjarigen. De verkoop van dergelijke mogelijk gevaarlijke vape-producten via buitenlandse onlinekanalen moet daarom onmiddellijk stoppen. Dat eisen de legitieme Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten, die zich verenigd hebben in de Esigbond. De brancheorganisatie roept de grootste buitenlandse platforms op om binnen zeven dagen alle illegale vape-artikelen van hun verkoopkanalen te halen. De Esigbond heeft verschillende platforms aangeschreven, waaronder Made-in-China.com (aanbod van een kleine 600.000 vape-producten), DHgate.com (22.000 vape-artikelen), TikTok (verboden reclame) en Elegomall.com (met 168 varianten).

Momenteel halen handelaren via het internet e-sigaretten naar Nederland, waarbij hen geen strobreed in de weg wordt gelegd. De illegale artikelen worden op ongewenste wijze, onder meer via social media, snackbars en avondwinkels, aan de man gebracht. Vaak hebben deze verkopers geen idee dat er strenge regels gelden voor e-sigaretten. Ook de noodzakelijke verificatie van de minimumleeftijd bij de aankoop van deze producten blijft vaak achterwege.

De Esigbond meent dat de platforms met de illegale verkoop de Nederlandse wet overtreden en bovendien de volksgezondheid in gevaar brengen, omdat er geen controle is op kwaliteit van de producten. Ook leidt een gebrek aan leeftijdsverificatie ertoe dat deze producten in de handen van de verkeerde doelgroep vallen.

De Esigbond schrijft de platforms aan, nadat zij de NVWA reeds meerdere malen heeft verzocht tot handhaving. Door gebrek aan capaciteit en het grote aanbod van e-sigaretten blijkt handhaving echter in de praktijk zwaar onvoldoende.

De Esigbond merkt op dat de branche met zeer verstrekkende maatregelen wordt geconfronteerd, zoals een verbod op smaakjes in e-sigaretten en een voorgenomen onlineverkoopverbod. De branche waarschuwt dat deze maatregelen een einde dreigen te betekenen voor de legale verkoop van e-sigaretten, waardoor veel dampers terugvallen op het roken van sigaretten – een veel schadelijkere vorm van nicotinegebruik. Ook volwassen rokers worden door deze beperkingen belemmerd bij het overstappen op de e-sigaret. Het enerzijds streng reguleren van de legale sector terwijl de achterdeur voor illegale producten open blijft, is contraproductief en een voorbeeld van illegale concurrentie.

Bewezen effectiviteit e-sigaretten als minder schadelijk alternatief

Jaarlijks sterven in Nederland 20.000 mensen aan gewone sigaretten, terwijl uit recent Brits onderzoek opnieuw is bevestigd dat de schadelijkheid van een e-sigaret slechts een kleine fractie is van die van traditionele sigaretten en het meest succesvolle stopmiddel. Engeland en Nieuw-Zeeland hebben de e-sigaret om die reden dan ook opgenomen in het beleid om het aantal rokers te verminderen en de schade van tabaksgebruik te beperken.

Ook de Esigbond pleit hiervoor en stelt dat de legale e-sigaret (met smaakjes) beschikbaar moet blijven voor volwassen rokers en voor dampers die reeds zijn overgestapt. De legitieme aanbieders en verkopers kunnen door informatie te geven over deze producten een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van de rookvrije doelstelling.

EINDE PERSBERICHT


Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met voorzitter Emil ’t Hart:

0655707426

pers@esigbond.nl

Over Esigbond

De Esigbond is de brancheorganisatie van Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten. De organisatie heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van elektronische sigaretten en het professionaliseren van het ondernemerschap in de elektronische sigarettenindustrie, het verbeteren van de service en informatie voor de gebruiker van de elektronische sigaret, alsmede het behartigen van de individuele en collectieve belangen van haar leden.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret