PERSBERICHT
Delft/Weert, 14 december 2022

Demonstratie dampers en ondernemers tegen totaalverbod op smaakjes in e-sigaretten

E-sigaretgebruikers en ondernemers woedend op Kabinet vanwege het niet nakomen van afspraken 

Dampers, ex-rokers en winkeliers verzamelen zich op woensdag 14 december op de Bezuidenhoutseweg tegenover de Tweede Kamer om te demonstreren tegen het verbod op alle smaakjes in e-sigarettenHet besluit van het kabinet om alle smaken in e-sigaretten te verbieden betekent in de praktijk ook feitelijk een verbod op tabakssmaak. Hiermee breekt de regering de eerder gemaakte belofte om e-sigaretten met tabakssmaak wel te behouden. Dit verbod heeft als gevolg dat de 400.000 Nederlandse dampers vanaf volgend jaar niet meer aan vullingen voor de e-sigaret kunnen komen. Hiermee wordt het meest succesvolle rook-stopmiddel in de ban gedaan en is de verwachting dat meer dampers richting het onveilige en illegale aanbod worden gedreven.

De dampers en ondernemers uit de branche vrezen de gevolgen van het verbod: rokers wordt een effectief stopmiddel ontnomen, waardoor de kans op een terugval naar het roken van tabak wordt vergroot, en de 400.000 Nederlandse dampers hiermee aan hun lot worden overgelaten. De angst voor een terugval op het roken van sigaretten of andere schadelijke vormen is reëel, met alle mogelijke gezondheidsschade als gevolg. Esigbond-voorzitter Emil van ’t Hart: “E-sigaretten, zowel met smaakjes als de tabakssmaak, helpen rokers goed om te stoppen met het roken van sigaretten. Het besluit zoals nu genomen pakt de mogelijkheid voor rokers af om met dit bewezen effectieve hulpmiddel sneller te stoppen en drijft rokers die willen stoppen de illegale markt op. De regering breekt de belofte om de e-sigaret beschikbaar te houden voor rokers die willen stoppen. Zonder een tabakssmaak valt ook die laatste optie weg, met alle gevolgen van dien voor rokers, dampers, verkopers en de branche.”

Fel protest
Er is de afgelopen jaren al veel weerstand ontstaan tegen een verbod op alle smaakjes in e-sigaretten. Eerder werden petities met meer dan 19.000 handtekeningen aangeboden waar dampers hun zorgen uitten over de voorgenomen plannen. Daarnaast kwamen zij al bij de Tweede Kamer samen om de regering op te roepen het besluit te heroverwegen. Met het definitieve besluit om de smaakjes in de e-sigaret in de ban te doen ontneemt de regering de ruim 20% rokende volwassenen een effectief stopmiddel en gaat hierbij volledig voorbij aan de wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat de e-sigaret rokers helpt om van het roken af te komen. De Esigbond voorspelt desastreuze gevolgen voor de ondernemers. Nu al staat veel ondernemers het water aan de lippen en er zullen er veel failliet gaan. Emil ’t Hart: “Het smaakverbod voor de e-sigaret betekent in feite een verbod en is een verkeerd besluit. Recent Brits onderzoek van King’s College en Cochrane toont andermaal aan dat het gebruik van de e-sigaret slechts een fractie van het gezondheidsrisico van de sigaret inhoudt en bovendien het meest effectieve stophulpmiddel is. De regering gaat hier volledig aan voorbij. Landen die de wetenschap in de praktijk toepassen en minder schadelijke alternatieven voor het roken inzetten zoals Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden zijn wel succesvol in het terugbrengen van het aantal rokers.
De dampers en de branche roepen de regering op om het besluit te heroverwegen en eerder gemaakte beloftes te honoreren in het belang van de gezondheid van de Nederlanders.”

EINDE PERSBERICHT

De demonstratie wordt gehouden op 14 december vanaf 08:30 uur op de Bezuidenhoutseweg in Den Haag, tegenover het gebouw van de Tweede Kamer.

Noot, niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Sander Aspers (Voorzitter Acvoda)
+31 6 28 13 22 29
sander@acvoda.nl

Emil ’t Hart (Voorzitter brancheorganisatie Esigbond)
+31 6 55 70 74 26
emilthart@esigbond.nl

Over Acvoda
Stichting Acvoda is een consumentenorganisatie opgericht door een groep gebruikers van elektronische sigaretten. Acvoda is ervan overtuigd dat dampen een significant minder schadelijk alternatief is voor het klassieke tabaksgebruik, en daarom is Acvoda van mening dat dampen een optie moet zijn die voor elke roker, nu en in toekomst, beschikbaar moet zijn. Voor alle leden van Acvoda heeft dampen ervoor gezorgd dat zij geen sigaretten meer roken.

Over Esigbond
De Esigbond is de brancheorganisatie van Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten. De organisatie heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van elektronische sigaretten en het professionaliseren van het ondernemerschap in de elektronische sigarettenindustrie, het verbeteren van de service en informatie voor de gebruiker van de elektronische sigaret, alsmede het behartigen van de individuele en collectieve belangen van haar leden.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret