Statement Esigbond nav berichtgeving van RTL Nieuws en Algemeen Dagblad

We zijn geschokt door het artikel van RTL Nieuws van 2 oktober 2023 over Tieme, een negentienjarige jongeman die met longproblemen in het ziekenhuis is beland. Bij de Esigbond is het dossier van Tieme niet bekend, maar wij hebben grote interesse in het dossier en welke producten Tieme heeft gebruikt. Er zijn miljoenen dagelijks gebruikers van e-sigaretten in Europa en dergelijke ernstige klachten zijn nog nooit gerapporteerd bij het gebruik van gereguleerde en geregistreerde producten. De beschreven symptomen zagen we alleen bij mensen die (net als in de VS) illegale producten met THC (op olie basis) hebben gebruikt. Of de klachten van Tieme het gevolg zijn van het gebruik van (illegale) vapes of mogelijk verband houden met zijn corona-infectie of rookgedrag moet onderzoek verder uitwijzen. We hopen dat de oorzaak snel wordt achterhaald.

Ook in het Algemeen Dagblad van 3 oktober staat een artikel over het toegenomen aantal longontstekingen dat ‘door het vapen kan komen’. Het bevreemdt ons dat het Algemeen Dagblad een link legt met vapen, terwijl er geen enkele aanleiding voor is. De toename in longontstekingen komt immers niet voor bij volwassenen, maar wel bij kinderen tot 4 jaar. Dit zijn geen mensen die longontsteking dankzij het vapen hebben opgelopen.

In beide artikelen komt longarts Van der Toorn aan het woord, waarin hij misinformatie verspreidt over de e-sigaret. Wij hebben de heer Van der Toorn aangeschreven en hem verzocht om bij de feiten te blijven en geen misinformatie of nepnieuws meer te verspreiden.

De e-sigaret is significant minder schadelijk dan de tabakssigaret en een effectief stopmiddel voor rokers om met roken te stoppen of om gezondheidsschade te beperken. Het is belangrijk dat er eerlijke informatie over de e-sigaret wordt verstrekt om rokers én ook het algemene publiek te informeren en te beschermen.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret