Per 1 januari 2024 is het verboden smaakjes in dampwaren te verkopen

Deze informatie is bestemd voor bedrijven betrokken bij de productie, import, distributie en verkoop van dampwaren.

De NVWA heeft de betrokken partijen in de branche aangeschreven (Brief NVWA ivm smaakverbod) met informatie over de vereisten voor de op de markt te brengen dampwaren en waarop per 1 januari 2024 wordt gehandhaafd.

Voor de goede orde delen wij deze informatie nogmaals.

  • Elektronische dampwaren mogen uitsluitend smaakbepalende additieven bevatten zoals vermeld in artikel 2.12 van de Tabaks- en rookwarenregeling (Trr).
  • Daarnaast is het niet toegestaan dat de bijsluiter (artikel 3.9, derde lid, Trr), de verpakkingseenheid en de buitenverpakking (artikel 3.10, vijfde lid, Trr) van nicotinehoudende vloeistoffen, niet-nicotinehoudende vloeistoffen en andere onderdelen van elektronische dampwaren enige aanduiding bevatten die verwijst naar smaakbepalende additieven anders dan die welke worden genoemd in artikel 2.12, Trr.

Deze eisen zijn van kracht geworden op 1 januari 2023, met een uitverkooptermijn van 1 jaar. De uitverkooptermijn eindigt op 31 december 2023.

Dit betekent dat alle dampwaren die vanaf 1 januari 2024 in de handel worden gebracht, ook moeten voldoen aan de gestelde eisen uit de eerdergenoemde artikelen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat hier vanaf 1 januari 2024 op controleren. Deze week verstuurt de NVWA bijgevoegde brief aan bedrijven betrokken bij de productie, import en distributie van dampwaren.

Verkopers mogen hun voorraad dampwaren met smaakjes anders dan tabak nog uitverkopen tot en met 31 december 2023. Daarna is de verkoop van deze producten, als ze niet aan bovengenoemde eisen voldoen, verboden. Verkopers dienen hun voorraadbeheer hierop aan te passen en afspraken te maken met de toeleveranciers. Houd er rekening mee dat er geen kortingen aan consumenten mogen worden gegeven om oude verpakkingen voor een lagere prijs aan te bieden. Dit is vanwege het reclameverbod niet mogelijk.

Meer informatie over de handhaving, waaronder het interventiebeleid Tabak en rookwaren, van de NVWA is te vinden op https://www.nvwa.nl/ondernemers/toezicht-maatregelen-en-boetes.
Meer informatie over de eisen voor dampwaren is te vinden op: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/vapes-en-e-sigaretten.

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret