Esigbond sluit zich aan bij oproep artsen tegen jeugdvapen

Oproep tot een brede dialoog over het beperken van de gezondheidsschade veroorzaakt door roken

De branchevereniging van gereguleerde e-sigaretten heeft met instemming kennisgenomen van de oproep van Nederlandse artsen die ouders en verzorgers waarschuwen voor vapen onder jongeren. De verkoop van e-sigaretten aan jongeren is illegaal. Helaas constateert de branchevereniging dat illegale e-sigaretten -zonder leeftijdsverificatie – nog steeds eenvoudig verkrijgbaar zijn via illegale verkoopkanalen. De enorme toestroom aan ongecontroleerde en mogelijk gevaarlijke producten is de branche een doorn in het oog. De illegale producten met vaak veel te veel nicotine en te veel e-liquid zijn veel te gemakkelijk verkrijgbaar via sociale media en buitenlandse websites. De Esigbond is zeer kritisch ten opzichte van dergelijke illegale marktpraktijken: Controle ontbreekt op verkoop illegale wegwerp e-sigaretten (‘puffs’)

Ondanks de vele verzoeken uit de branche aan de Nederlandse overheid om strenger (of überhaupt) te controleren op deze illegale verkoop, neemt de illegale handel alleen maar toe. “Het lijkt wel of de overheid niet begrijpt dat de jeugd tegenwoordig voornamelijk online shopt. De controle bij de reguliere handel is wel zichtbaar en voelbaar – en terecht – maar daar waar de jeugd kocht en nu nog steeds koopt wordt ongemoeid gelaten.” Aldus Emil ’t Hart. “Daarmee wordt de voordeur gesloten terwijl de achterdeur wagenwijd openstaat. Dat is niet alleen oneerlijk voor marktpartijen die zich wel houden aan de wettelijke eisen die aan deze producten worden gesteld, maar het is bovenal alarmerend dat jongeren zonder leeftijdsverificatie zeer eenvoudig toegang hebben tot nicotinehoudende producten. Daar moet een einde aan komen en wij hopen dat de artsencampagne hieraan bijdraagt”.

Tot slot roept de Esigbond op tot een brede maatschappelijke dialoog, ook met artsen, over de potentie die rookvrije alternatieven zoals e-sigaretten hebben om de schade die wordt veroorzaakt door tabaksgebruik te verminderen. In landen waar aandacht aan dat aspect wordt gegeven (zoals in het Verenigd Koninkrijk, zie bijvoorbeeld Vaping myths and the facts – Better Health – NHS (www.nhs.uk) daalt het aantal rokers al jaren veel sneller dan in Nederland. In Nederland – daarentegen – daalt het aantal rokers niet meer – zie ook Hoe effectief is het Nederlandse anti-rook beleid?

E-sigaretten en andere rookvrije alternatieven zijn alleen bedoeld voor volwassen rokers die anders zouden doorroken en een bewezen minder schadelijk alternatief zoeken voor de traditionele sigaret.

Delft, 16 april 2024

Esigbond sluit zich aan bij oproep artsen tegen jeugdvapen_

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets

16 maart, 2019 @ 8:00
16 maart, 2019 @ 15:00
Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de elektronische sigaret